Henning Jørgensen og nevøen Alexander Jørgensen hadde hendene fulle da lokalavisen rykket ut onsdag ettermiddag. Skulle de demontere eller montere den røde telefonkiosken?

– Vi restaurerer den etter at noen måket den ned sist vinter, sier Henning Jørgensen fra selskapet PBT Teknisk Renhold AS.

Stor interesse

Sammen med nevøen Alexander Jørgensen holdt de på med feste kiosken skikkelig fast i fundamentet. For selv om det ikke er summetone i telefonen, så skal den holdes i orden.

– Det er mange som stopper og spør, så det er stort engasjement, sier Henning, etter at en forbipasserende stoppet og lurte på hva de gjorde med telefonkiosken.

I løpet av onsdagen ble en av de røde platene erstattet, tagging fjernet og hele telefonkiosken fikk en oppussing.

– Vårt firma har en avtale om vedlikeholdet, så vi skal reise rundt og fikse telefonkiosker over hele landet. Denne røde plata har vi hentet fra en telefonkiosk som står på et lager i Oslo. Der har vi mange kiosker, slik at vi har reservedeler. Du kan si dette er godt gjenbruk, sier Henning, og klapper på telefonkiosken.

 

LES OGSÅ: Denne får aldri summetonen igjen 

Avtale om bevaring

Det var i 2007 som Riksantikvaren og Telenor inngikk en avtale om bevaring av de siste røde telefonboksene. Det betyr derimot ikke at du kan ringe fra den igjen.

Betalingstelefonenes tid er over for Telenor sin del, og prosessen med nedkobling er i gang. Summetonen vil være borte på samtlige i løpet av 2016, forteller avtaleansvarlig for betalingstelefoner Tor Magne Stalleland i Telenor i januar i år.