Etter to hoppkonkurranser i Seefeld er Johann André Forfangs sjuendeplass fra storbakken og femteplassen fra lagkonkurransen i Bergiselbakken de fremste resultatene for mannskapet til Alexander Stöckl. Etter sistnevnte renn beklaget østerrikeren at laget hans skuffer under VM.

Per Bergerud vet hva det vil si å levere toppresultater i Seefeld. Under VM i 1985 ble det gull i storbakken og bronse i normalbakken. Bergerud var alene om å være på pallen i begge de individuelle konkurransene.

Han forstår frustrasjonen Stöckl og hans menn må føle på etter to renn i årets VM.

– Ja, så absolutt. Det er veldig frustrerende å være i en sånn situasjon der du ikke får uttelling, sier Bergerud når NTB møter han i VM-byen.

Svekket lag

Han tror ikke situasjonen blir bedre av at både kombinertleiren og langrennsleiren er godt i gang med å sanke medaljer.

– Vi ser at hopperne er med helt i toppen i enkelthopp, og de vet de kan, men de finner ikke den stabile formen. Det er frustrerende for laget, og særlig når de andre grenene tar medaljer, mens du selv ikke får det til. Du begynner å tvile på deg selv, og spør «er vi ikke gode nok?». Det er frustrerende, sier Bergerud.

Han peker samtidig på at det finnes åpenbare forklaringer til at det har buttet i hoppbakken denne sesongen etter jubelvinteren for ett år siden.

Skadeforfulgt lag

– Vi skal ikke glemme at én av verdens beste skihoppere, Daniel-André Tande, sitter hjemme med skade. Vi har sånn sett et svekket lag, og i tillegg har vi vært forfulgt av skader. Det er faktisk ganske forklarbart det som skjer, men samtidig er det irriterende og frustrerende i en VM-sesong, fastslår Bergerud.

Tandes fravær bidrar også til både å øke trykket rundt og prege det norske laget, tror 63-åringen.

– Det er klart at det legger litt ekstra press på de andre. Dess flere man er på laget som kan prestere, dess mindre presset blir det på hver enkelt. Nå er presset større på dem som er igjen, påpeker Bergerud.

– Hvor enkelt er det å komme tilbake på vinnersporet når det butter underveis i en sesong?

– Du leter hele tiden etter den lille nøkkelen som skal til for at dette skal snu. Så lenge du ikke finner den, blir du mer og mer usikker, og det blir vanskeligere og vanskeligere å finne tilbake, sier Bergerud.

Tirsdag forflyttet hopperne seg over i normalbakken i Seefeld, der Bergerud tok VM-bronse for 34 år siden. Hopplegenden håper det kan gi en positiv effekt.

– Ofte kan bare det med et bakkebytte gi ny motivasjon og nye muligheter. Jeg har fortsatt troen på en hoppmedalje på herresiden, sier Bergerud.

I 1985 reddet han på egen hånd Norges hoppære i Seefeld. Mye kan tyde på at Maren Lundby får den samme posisjonen nå.