Gå til sidens hovedinnhold

Høyre og Frp i Buskerud svikter «Mynta» på Kongsberg

Ingar Storholt, Lise Christoffersen

Ordførerkandidat Kongsberg Arbeiderparti, Stortingsrepresentant Buskerud Arbeiderparti

Følg på: Facebook

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stortingets flertall, H, Frp, V og KrF, vedtok 12. juni 2019, mot opposisjonens, herunder Arbeiderpartiets stemmer, å oppheve Norges Banks forpliktelse til å produsere minnemynter. Hvor gjennomtenkt var det? Har Buskerud Høyre og Buskerud Frp sovet i timen, eller bryr de seg ikke om arbeidsplasser i Kongsberg?

Produksjon av minnemynter har vært en viktig del av virksomheten ved Det Norske Myntverket på Kongsberg. Konsekvensen av Stortingets vedtak, som Buskerud H og Frp står bak, er at deler av en nesten 350 år lang, men fortsatt levende, norsk industri- og kulturtradisjon står i fare for å gå tapt. «Mynta» på Kongsberg er Norges nest eldste nålevende bedrift. Stortinget burde, både av industri- og kulturpolitiske hensyn, sørget for at Myntverket kunne opprettholdt minnemynt-tradisjonen som en levedyktig del av sin produksjon og som et ekstra å bein å stå på.

Her må noen ha sovet i timen, både Buskerud-representantene fra Høyre og Frp og Stortingets kultur- og næringspolitikere. De kunne ha tenkt seg om og stemt for Arbeiderpartiets forslag om å opprettholde produksjonen av minnemynter, lagt til Kulturdepartementet, i stedet for Finansdepartementet, som åpenbart har sett minnemynter som et brysomt prosjekt, uten å se verken de kulturpolitiske eller de næringspolitiske argumentene som taler for å beholde et nasjonalt system for produksjon og salg av minnemynter, produsert på Kongsberg, med inntekter til allmennyttige kulturpolistiske formål.

Kommentarer til denne saken