Gå til sidens hovedinnhold

Hva med flyktningene i Moria-leiren i Koronaens tid?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Årsmøtet i FO Viken støtter oppropet «Evakuer barna fra Moria NÅ» og oppfordrer alle kommunestyrer i Viken til å støtte opp om dette.

Situasjonen for menneskene i flyktningeleiren Moria på Lesvos har gått fra vondt til verre, til en humanitær krise. Leiren som er bygget for 3.000 mennesker, huser nå nesten 20.000. Av disse er 5.000 barn. Antallet vokser fra dag til dag, og leveforholdene i leiren blir stadig verre. Dert er ikke mulig å demme opp om smitte i leirene. Der finnes ikke Antibac, munnbind eller rent vann.

Basale livsnødvendigheter som mat, hygiene, helsehjelp og bevegelsesfrihet er kronisk mangelvare. Nyfødte sover i sommertelt i vinterkulde. Barn driver med selvskading. Skoletilbud til barn og unge er fraværende. Nylig døde en baby av dehydrering. Mennesker brytes ned fysisk og psykisk. Vi trenger tydelige stemmer nå. Samtidig som kommuner legger ned botilbud og tjenester til enslige mindreårige flyktninger, lever det barn under farlige og uverdige forhold i Moria flyktningeleiren. Regjeringen handler ikke. Regjeringen svarer ut oppropet med at «Vi deler mange nordmenns bekymring for situasjonen i migrantleirene i Hellas. Norge gir derfor betydelig støtte til Hellas for å bedre situasjonen. Aller viktigst er imidlertid vårt arbeid for varige løsninger på migrasjonsutfordringene og en ansvarlig europeisk migrasjonspolitikk.»

I påvente av disse «varige løsningene» sitter det barn i Moria-leiren som ikke kan vente på dette lenger, de trenger hjelp og handling nå! Flere kommunestyrer i Norges land har vedtatt å støtte oppropet. I Trondheim vedtok kommunestyret nylig at kommunen har kompetanse og kapasitet til å bosette flere flyktninger enn hva regjeringen har lagt opp til, også når det gjelder enslige mindreårige, og ber regjeringen svare positivt på henvendelsen fra Hellas om å ta mot enslige mindreårige fra flyktningeleirene. FO Viken håper flere kommuner vil gjøre som Trondheim. FO Viken oppfordrer derfor kommunestyrepolitikere i Viken til å fremme forslag om vedtak til å støtte opp om oppropet og be regjeringen ta imot flere barn fra flyktningeleirene.

Kommentarer til denne saken