Så var det kvinnedagen igjen, 8. mars som det er hvert år. Har noe forandret seg siden i fjor? Mange tenker på hvordan kvinners situasjon har blitt verre over store deler av verden. Korona har unektelig påvirket likestillingskampen, eller rett og slett kampen for menneskerettigheter, på verdensbasis. Men hvordan står det til med likestillingen her til lands? Vi må se til kvinner her hjemme i Norge, og det inkluderer også transkvinner.

Hva vil det si å være kvinne, og kvinnelig? Når er man kvinne nok? Og hvem bestemmer dette?

Jeg vil gjøre det tydelig og klart, at ingen har definisjonsrett over en annen. Ingen skal få stå og fortelle meg hva det vil si å være kvinne. Kvinner har rett til å definere seg selv, være seg selv, og fortsatt er vi kvinner. Jeg er sikker på at de første kvinnene som tok på seg bukser, ble beskyldt for å ikke være kvinnelige nok. Jeg er sikker på at de første kvinnene som gikk ut fra husmorrollen og inn på arbeidsmarkedet, ble beskyldt for å ikke være kvinnelige nok. Jeg vet at kvinner som satser på karriere over familie, fortsatt den dag i dag blir beskyldt for å ikke gjøre sin plikt for samfunnet.

Men jeg sier ifra nå, at det er ikke noen andre som har rett til å bestemme hva som er kvinnelig og ikke. Hva det vil si å være kvinne, favner om et utrolig bredt spekter. Det er halvparten av verdens befolkning. Og inne i dette spekteret, så er vi alle kvinner, alle som én. Alle kvinner har rett til å bli sett som individer og til å definere seg selv og sin kvinnelighet.

Vi er kvinner, med eller uten livmor, med eller uten bryster, med eller uten eggløsning. Vi er kvinner, med eller uten barn, single eller i forhold, i jobb eller hjemmeværende. Vi er kvinner i skjørt, vi er kvinner i bukser. Vi er kvinner med skjegg. Og vi er ikke avhengige av at noen godkjenner det, liker det, eller synes det er kvinnelig nok.

Vi er kvinner, og hver kvinne definerer seg selv.