Arbeiderpartiets tredje kandidat Even Røed er den eneste kandidaten fra Kongsberg og Numedal, uansett parti, som kan komme inn på Stortinget ved valget i høst. For å lykkes med det må Arbeiderpartiet bli størst.

La det være sagt. Meningsmålinger er meningsmålinger og valg er valg. De siste månedene har trenden på meningsmålingene vært at høyresiden har svekket seg og det rødgrønne alternativet har styrket seg. Arbeiderpartiet går nå oppover igjen etter en lang nedtur. Senterpartiets vekst har snudd, mens Høyre holder seg noenlunde stabil på meningsmålingene. Dette gjør valget i Buskerud veldig spennende. Hvem blir de åtte som skal representere oss på Stortinget fremover? Hvem blir Buskeruds største parti og hva betyr det for oss her i Kongsberg og Numedal?

Ser vi på alle partier unntatt Arbeiderpartiet så er de kandidatene som har mulighet til å komme inn enten fra Drammen, Modum, Øvre Eiker, Hol, Lier eller Ringerike/Hole. Venstre har til og med Abid Raja fra Bærum på topp på sin liste her i Buskerud. I og med Røyken og Hurum nå tilhører Akershus valgkrets, og antall mandater fra Buskerud reduseres til åtte, blir kampen om mandatene enda tøffere.

Evens tredjeplass kan derfor være det som avgjør om vi får en rødgrønn regjering eller en fortsatt borgerlig regjering etter valget. Så er spørsmålet om det å ha en stortingsrepresentant i Oslo betyr noe for Kongsberg og Numedal?

Gjennom mine 8 år som statssekretær og stortingsrepresentant har jeg erfart at det betyr noe hvor du kommer fra. Stedene du har vokst opp eller bor former deg og din politiske hverdag både knyttet til saker og nettverk. Jeg vil hevde at det er en fordel å ha en person som kan spille på lag med, for å få gjennomslag i viktige saker for regionen. I lokale saker betyr ofte dette mer enn partitilhørighet. Eksempler på slike saker for «team Kongsberg» har vært E-134, kjøp av nye kampfly til forsvaret, rammebetingelser og eksportregelverket for forsvarsmateriell. Nå står det andre saker for tur.

Kongsberg og Numedal lever av høyteknologiske industriarbeidsplasser i verdensklasse. Mange av disse sliter nå og flere er permittert. Det er en hard kamp for rammevilkår. Numedal videregående skole er et annet eksempel på en sak som er viktig, og der lokal kjennskap er en stor fordel når ressursene skal fordeles til kommuner og regioner.

Even har vokst opp i Rollag og bor nå på Kongsberg. Skal han komme inn må Arbeiderpartiet bli størst. Det blir spennende å se om dette får noe å si for hvordan velgerne stemmer her i distriktet til høsten.

Ønsker du å kommentere denne saken? Sett deg inn i våre nye kjøreregler først!

Kjøreregler for nettdebatten

Du er personlig ansvarlig for ytringer du publiserer, og det er en forutsetning at du viser høflighet for andre.

Dette er våre kjøreregler, og brudd på disse kan gi utestengelse:

  1. Du må bruke ditt fulle og reelle navn i profilen.
  2. Diskuter sak, ikke person. Nedsettende kommentarer om andre personer eller spekulasjoner i folks motiver tillates ikke.
  3. Trakassering, hatske utfall eller trusler aksepteres ikke.
  4. Du må holde deg til tema. Forsøk på å avspore eller ødelegge debatten på annet vis vil medføre at innlegg slettes.
  5. Gjentatte postinger av samme budskap/innlegg vil bli slettet.
  6. Hold en saklig tone og dokumenter sterke påstander.
  7. Skriv kort. Vi tillater maks ca 1.000 tegn inkludert mellomrom. Lengre innlegg må sendes oss som leserbrev.
  8. Bruk seriøse kilder. Vi sletter innlegg hvor man gjengir og/eller lenker til åpenbare konspirasjonsteorier samt innhold tilbakevist av anerkjente faktasjekkere.
  9. Du må følge norske regler for opphavsrett.

De komplette debattreglene finner du her.