Tilhørerne kan forlate salen utenom pausene

Anders Behring Breivik fotografert i retten i går. FOTO: ANNE CHARLOTTE SCHJØLL

Anders Behring Breivik fotografert i retten i går. FOTO: ANNE CHARLOTTE SCHJØLL

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Anders Behring Breivik sier han ville brutt sammen hvis han åpnet for å føle empati for ofrene.

DEL

Torsdag forklarte terrortiltalte Anders Behring Breivik til aktorene hvordan han planla terrorangrepene og gjennomførte den 22. juli. I dag er det forsvarets tur.Advokat Vibeke Hein Bæra åpner utspørringen med å spørre om han forstår at torsdagens forklaring om planlegging av massedrapene hadde vært vanskelig for andre å høre på.

– Ja absolutt. Det handler om kan grusomme handlinger. Jeg kan ikke begripe hvordan det oppleves for andre. Breivik.

LES KOMMENTAREN:Kjærlighet i terrorens tid

Gjerningsmannen forteller videre at han ikke hadde klart det uten å legge bort egne følelser.

– Jeg må bruke et teknisk språk. Hvis ikke hadde jeg ikke klart å forklare det i det hele tatt, tror jeg, svarte han advokaten sin.

Breivik forteller at han er oppgitt over norsk mediedekning av det politiske spillet.

– Hadde norsk media fulgt reglene for en gangs skyld og gitt Fremskrittspartiet en real sjanse før valget, hadde jeg ikke gjennomført angrepet, sier Breivik.

År med trening

Etter å ha snakket om den politiske ideologien, vil advokat Bæra tilbake til å snakke om Breivik som en emosjonell og sosial person. Hun ber han si litt mer om hvorfor han forklarer seg så teknisk.

Han svarer at det er flere år med trening.

– Hvis man skal være i stand til å gjennomføre en så barbarisk og blodig aksjon så må man bearbeide psyken sin gjennom mange år. Den må trenes opp og bearbeides, sier han om sammenligner det med norske soldater i Afghanistan.

– De må også dehumanisere seg, uttaler han.

– Et teknisk av-emosjonalisert språk er eneste mulighet til å formidle informasjon. Jeg hadde ikke klart hverken rettssaken eller avhørene med politiet om jeg ikke hadde hatt et teknisk språk, gjentar han.

Isolert

Bæra spør om han er en sosial person?

– Jeg var en sympatisk person under normale omstendigheter. Breivik

– Ja, før 2006 tror jeg hadde ganske normale emosjoner. Etter det har jeg endret og manipulert mitt eget følelsesmønstre, sier han og mente det var mange eksempler på at han var en sympatisk person under normale omstendigheter.

Han nevner en begravelse til broren til bestekameraten hvor han gråt.

– Det viser vel at bildet av meg i media ikke stemmer helt, mener Breivik og forklarer endringen i egne følelser slik:

– Fra 2006 har jeg konsekvent isolert meg selv, fordi jeg visste at det ble en forestående selvmordsaksjon. Jeg har isolert meg for å beskytte mine nærmeste, sier han.

Eksperimenterte med bombelaging
Breivik gjorde undersøkelser på internett på hvordan han skulle produsere eksplosiver. Han valgte bomber der det var lett å få tak i komponentene.

– Det er farlig å anskaffe midler. Leverandørene er flagget og oppgir alle kundelister, sier Breivik.

Han gjorde undersøkelser i en til to måneder, så varte innkjøpsfasen over en periode. Breivik måtte eksperimentere for å finne en løsning uten avansert laboratorieutstyr.

På gården ved Rena laget han et lite laboratorium. Fra høsten 2010 lærte han seg kjemi for å kunne eksperimentere og lage bomben.

– Det var kjøretøybegrensning som gjorde at jeg ikke laget en større bombe den dagen. Breivik

Han gjennomførte en prøvesprengning på et øde sted to kilometer fra gården. Breivik forteller at han prøvesprengte på en dag da det tordnet slik at det ikke ville vekke oppmerksomhet.

Undersøkelser før terrorangrepet

Breivik studerte konstruksjonen av regjeringsbygget før terrorangrepet.

– Det var den konstruksjonsmessige dårligste bygningen i Oslo, så jeg kalkulerte meg fram til at hele bygget mest sannsynlig ikke ville kollapse, bare den fremste raden, sier Breivik.

Et par uker før terrorangrepet gikk han inn på AUFs hjemmeside. Han s da programmet og visste da hvilke dager toppolitikerne skulle besøke øya.

Han rekognoserte Utøya et par uker før terrorangrepet. Da undersøkte han også båten M/S Thorbjørn.

Studerte Al-Qaida i hundrevis av timer

Breivik har studerte Al-Qaida grundig og ble inspirert etter den oppmerksomheten de sunnimuslimske fundamentalistene fikk etter 11. september 2001.

– Jeg studerte dem grundig og den medieoppmerksomheten de fikk, sier Breivik.

Han har brukt mange hundre timer på å studere og se dokumentarer om Al-Qaida og deres arbeidsmetoder. Breivik forteller at han i tillegg har lest organisasjonens egne utgivelser.

Tok forbehold hele tiden

Breivik var redd for at Politiets sikkerhetstjeneste skulle fatte interesse for ham og innkjøpene han drev med.

I retten forteller Breivik at hele tiden måtte ta forbehold og hadde dekkhistorier klare for å forklare kjøpene sine.

– Det var en stor risiko å kjøpe lunten til bomben. Den måtte jeg kjøpe i desember slik at det kunne sammenfalle med nyttårsaften, i tillegg har posten mye å gjøre med pakker i desember, sier Breivik.

Saken oppdateres utover dagen

Artikkeltags