Hvor lenge kan vi fortsette å kjøpe opp mat og kaste mens millioner av mennesker sulter?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi er nå gjort kjent med at norske matbutikker må kaste 100.000 brød hver dag fordi de ikke får solgt brød som ikke er bakt samme dag. Dette kommer i tillegg til det som blir kastet fra husholdningene.


Det får meg til å tenke tilbake til min oppvekst på en gård i Sandsvær under krigen. Vi var heldige og fikk mat nok fordi vi produserte det vi trengte selv, men det forutsatte nøysomhet.
Vi dyrket korn. Da var det viktig, under behandlingen av kornet, at ikke noe gikk til spille. For å få mest mulig høy til kuene, var det viktig å få med gresstråene i jordekantene og rake opp alt høyet.
Vi dyrket bær og grønnsaker som blei behandlet på beste måte for å få det til å holde seg utover vinteren. Fra ca. 1. september blei det tillatt å plukke tyttebær. Da vrimlet det av tyttebærplukkere i skogen.
Vi fikk kjøtt fra egne dyr som blei slakta på gården. Da var det viktig å ta vare på alle spiselige deler av dyra. Mye blei salta og blei til spekemat. Noe blei hermetisert og noe måtte spises ferskt de første dagene etter slaktinga.
Dette var før kjøleskap og frysebokser kom, men folk var nok bedre til å ta vare på maten da.
Vi hadde sauer som ga oss ull som blei spunnet og ga oss garn til strømper og gensere.
Mor fikk byttet til seg garn som det blei vevd skjorte- og kjoletøy av. Jeg hadde skjorter fra hjemmevevet tøy i mange år.
Det blei dyrket lin som blei brukt til garn til duker m.m.
Sydamer reiste rundt og sydde om klær til nytt bruk.
Selv om produksjonen blei nøye kontrollert og det var leveringsplikt på det meste, blei det alltid noe til overs til oss og til folk som var på matauk fordi rasjonene var for små. Derfor var det mange som kom for å hjelpe til og få «lønna» utbetalt i matvarer. Andre kom for å bytte eller kjøpe.
Det var ikke tillatt å reise mer enn tre mil uten polititillatelse og all transport gikk med hest eller biler med generator.

Med denne bakgrunn er det vondt å se på dagens sløseri. Hvor lenge kan vi fortsette å kjøpe opp mat og kaste mens millioner av mennesker sulter? Vil verdenssituasjonen en dag bli slik at vi igjen må livnære oss av egenproduserte varer?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.