«Ja, nå skal den sære historikeren gnåle om at alt var bedre før igjen», tenker dere kanskje og rister litt på hodene der i de tusen hjem. Neida, den høyteknologiske industrien er en uhyre viktig del av Kongsbergs økonomi og samfunnsliv. Byen går så det suser! Likevel tenker jeg at vi har litt å gå på når det gjelder å vise fram bergstaden Kongsberg for besøkende og fastboende.

Jeg har tidligere fablet litt i Laagendalsposten om statuer f.eks. Man skal ikke kimse av statuer! De kan være pene å se på, men kan også skape debatt, forundring, forargelse og nysgjerrighet. De kan være blikkfang for turister og gjenstand for kleine selfier. Statuer og monumenter kan til og med skape identitet og stolthet!

Tenk så flott det hadde vært med en stor, staut, rank bergmann som kunne ønske velkommen til Kongsberg. Bergmannen kunne stått ved Knutepunktet, hatt hammer og bergsjern i henda, rævskinn av bronse og hatt på skolten!

Eller hva med en vakker sølvstuff i rustfritt stål eller annet egnet materiale, som kunne funklet og skint i takt med vannet i Lågen og minnet oss på de rikdommene vi høstet av fjellene? En stor, skinnende mynt eller medalje som viste fram historien til Den Kongelige Mynt hadde vært tøft!

Eller, kanskje en Krag-Jørgensen, i rundkjøringen ved Kongsberg bro? Nei, stryk det siste der, det hadde det blitt så mye protester og ståk av. Jeg vil jo ikke bli dyppet i tjære og rullet i fjær på Nytorget heller.

Selv om flotte monumenter kanskje kan bidra til at noen ytterst få bilister vrenger av E-134 og innser hvor kult vi har det på Kongsberg, så må selv jeg innrømme at det ikke er nok.

Hva med en helårs campingplass plassert relativt sentralt i byen? Med bobilparkering og enkle fasiliteter? Det hadde vært noe! Det er nemlig ikke alltid sånn at Günther og Gerda fra Kassel og Fulda alltid har med seg en måneds matrasjoner i hermetikk. Bobilturister legger faktisk igjen en del penger der de overnatter, penger som kommer det lokale næringslivet til gode.

Hvis Notodden får det til, bør vi kunne få det til her på kongens berg også. Lågen kunne også vært utnyttet enda mer til glede for fastboende og tilreisende, med uteservering, en vakker elvepromenade og tilrettelagt badeplass. Jada, vannet i Lågen er kaldt selv når saksofonene runger over byen i juli måned, men det finnes alltid noen gærninger som liker kaldt vann!

Akkurat når det gjelder å utnytte elvas potensiale kan vi ha noe å lære av Drammen. Det er det naturligvis ikke noe stas å ha på trykk, men det er noe sant i det likevel.

Her i byen vår har vi overraskende mye å by på faktisk. Vi har alt fra spennende sølvgruver til alpinanlegg og gokart, lokalt øl på Christians kjeller og herlige restauranter! Vi må bare jobbe enda hardere med å vise fram det vi har og tilrettelegge for de som ønsker å oppleve det. Og så må vi framsnakke hverandre og gjøre hverandre gode. Bare på den måten kan enda flere få oppleve den lille, rare, fine byen vår. Bergskatten ved Lågen.