Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det fremstår jo som en relativt passiv holdning, men han er ikke alene om å la være å stemme. Det var over 40 prosent som valgte å ikke besøke et valglokale i Kongsberg i går. Det er et skikkelig skuffende resultat.
Og dette til tross for at sosiale medier og mediene for øvrig har pepret folk med klisjeer som at du ikke har rett til å klage hvis du ikke stemmer, eller å unngå å stemme er en halv stemme til det partiet du liker minst.
At over 40 prosent lar være å stemme, er likevel et tydelig signal. Kanskje folk rett og slett ikke er så opptatt av lokalvalget? Og da spesielt i Kongsberg? For vi skal ikke dra så langt før statistikken ser helt annerledes ut. I Rollag stemte nesten 70 prosent av de stemmeberettigede. Det er jo egentlig den store valgseieren.
Vi som jobber i lokalavisen og jobber mye med valget, er jo overbevist. Vi mener jo selvfølgelig at valget er veldig spennende og viktig, og både lesertallene og tilbakemeldingene til redaksjonen, tyder på at mange mener det samme som oss. Men, det er altså en gruppe på over 40 prosent, som ikke bryr seg noe særlig. Så skal vi være veldig forsiktig med å tillegge andre meninger og holdninger. Årsakene kan selvfølgelig være mange - avmakt, usikkerhet og politikerforakt, er sikkert på lista. Men det er jo en stor gruppe mennesker i Kongsberg som verken vi eller politikerne treffer med budskapet vårt.
Det er sinnsykt synd at så mange velger å sitte hjemme, spesielt fordi ganske få stemmer har faktisk mye å si - spesielt i et lokalvalg. Blant de 40 prosentene som valgte å la være å stemme, er det helt sikkert en gjeng som eksempelvis ville stemt Rødt. Tore Fjæreide manglet kun noen få stemmer for å få en plass i kommunestyre. Mens Krf, med Anders Lid i spissen, fikk 247 stemmer og et mandat i kommunestyre - fikk ikke Fjæreide det samme med 225 stemmer.
Hvis vi drar så langt fra Rødt som vi kan komme, så er Norgesdemokratene i samme posisjon. De har 224 stemmer, kun én stemme mindre enn Rødt, og de er altså heller ikke langt unna å få en plass ved beslutningsbordet. De som ønsket å se Mari Elise Klokseth kjempe mot globalismen, kapitalismen og narsissismen, har altså gått glipp av sin sjanse.
Mange dråper utgjør et hav, men akkurat i lokalvalget er det søren meg ikke mange dråper som skal til.