Dette er bare noe av det som har preget Lp-sporten i 2022.

Det har ikke blitt sanket like mange kongepokaler, like mange internasjonale triumfer eller NM-medaljer for den saks skyld som før, og det har blitt færre som satser like mye på toppidretten.

Glanstiden er over.

Men de som fortsatt satser nær sagt alt de eier og har og vel så det, de får det til og er uten tvil Kongsberg, Sandsvær og Numedals beste ambassadører.

Anonyme helter

Likevel er mange av dem anonyme helter for folk flest i Kongsberg, Sandsvær og Numedal.

Ja, bortsett fra Daniel-André Tande da. Han gjenkjenner nok de fleste og det var nok mange som tørket gledestårer da han vant Holmenkollrennet i mars etter å ha kommet seg tilbake etter det fryktelige fallet under trening i Planica.

Men jeg vet at det blir jublet i Hvambskroken når Hvambsahl-gutta herjer i rallyløypa, og at folk går mann av huse når Øystein Kjørstad og hans gode hjelpere arrangerer enduroløp utenfor husveggen eller når Kongsberg klatreklubb innviet klatrefeltet sitt der.

Hvor mange satt ikke klistra til TV-en og så Kim-André Aannestad Lund bli skytterkonge i Bodø. En tittel som ble behørig feiret på Elvetun seinere.

Og tenk på alle jentene på Kongsberg Cheer Dance som herjet i NM og markerte seg med glans i EM i Aten.

Ei kroner her, ei krone der.

Karoline Simpson-Larsen har jobbet seg inn på rekruttlandslaget takket være lokale sponsorer, og det er mange som forteller den samme historien. Om naboer, gravemaskinentreprenøren, elektrikeren, rørleggeren eller den lokale matvarebutikken som bidrar med hundre- og tusenlapper.

De veit at hver eneste krone kommer godt med og at det er viktig å gi noe tilbake, for er du ikke på et landslag eller spiller i fotballtoppen på herresiden kan du skrinlegge alle drømmer om rikdom.

Det er heller ikke det som er drivkreften.

Tidenes største

I Numedal har de liksom ikke fått det helt til. Dette med å lage arrangementer som tiltrekker seg folk.

Det var nok en folkefest når Numedalsbanen ble åpnet, men lørdag 20. august vil nok i mange, mange år stå som den store publikumsdagen. Over 5.000 mennesker eller tett opp til det totale folketallet i Numedal var samlet for å overvære landsfinalen i bilcross i Smådøl. For de som ikke veit det, er dette ei setergrend øverst i Numedal!

Mens kommunene involver seg på kulturarrangementer i det samme dalføret, som dessverre ikke drar spesielt mye folk, viste NMK Nore og Uvdal i likhet med andre idrettslag og foreninger i de tre kommunene at idretten får det til. Det de gjør er attraktivt for mange tilreisende enten d de går på ski, løper eller skyter på blinker.

Hei på ildsjelene

Kall det gjerne en klisjé og alt det der, men uansett hvordan en snur og vender på det, så: Uten ildsjeler ingen idrett!

Det gjelder over alt om det er Bislett Games, skiflyging i Vikersund etter kretsrenn i alpint i Funkelia.

Kvinner og menn, unge som eldre, gjør en utrolig jobb, men det blir færre av dem. Det er skremmende det.

Det gjør at arrangementer som lag og foreninger har avviklet på en grei måte tidligere nå blir «amputert» eller avlyst, for folk stiller ikke opp.

Dugnad er et norsk fenomen. I andre land blir du betalt for å gjøre samfunnsnyttig arbeide, for det er jo nettopp det dette handler om. Politikerne og byråkratene snakker om gode oppvekstvilkår for å beholde folk i kommunen og aller helst trekke til seg nye. Idretten spiller en viktig rolle her, men hvis det ikke er noen til å drive lag og foreninger - hva da?

Kjenner du en eller flere ildsjeler, send dem en varm tanke, gi dem en klem, og glem dem ikke.Hva skjer?

2023 er like om hjørnet.

Hva skjer?

Det er bare drøye året til Kongsberg fyller 400 år, noe som skal feires skikkelig og idretten blir en viktig del av dette.

Håpet om NM-veka brast.

Noen har kommet på banen med arrangement i forbindelse med 400 årsjubileet, men ikke så mange. Vi veit det er krevende å få til arrangementer, blant annet fordi det krever mye folk og koster penger. De fleste går nok økonomisk i pluss, men det er mye planlegging i forkant.

Dessuten er arbeidet med å planlegge tidenes største arrangement i Kongsberg, Landsskytterstevnet i 2025, kommet godt i gang.

Lagenes ønskeliste når det gjelder nye og bedre idrettsanlegg er også lang. Det er noen «tungvektere» her som krever store økonomiske uttellinger som nye svømme og idrettshall, en etterlengtet idrettshall i Hvittingfoss og KIFs Ruud-hall, som skal inneholde en fotballhall og en basishall.

«Skjør» kommuneøkonomi til tross. Idrettsanlegg får jo både spillemidler og momskompensasjon, så kommunen må ikke ut med alle millionene.

Men tilbake til det vi innledet med: Vær stolt av det de lokale idrettsutøverne presterer, vær stolt av det de får til av arrangement og være stolte av de som jobber for frivilligheten.

Lokalt engasjement er gull verdt!