Da Lp pratet med hovedvakt Steinar Gulbrandsen i Kongsberg kommune ved 18-tiden 2. juledag, var forholdene spesielt krevende.

– Nå er det blitt veldig glatt og det er vanskelige kjøreforhold i Kongsberg. Det er et meget varierende føre, med noen steder slaps og noen steder blank is. Vi strør med alt vi har og vi har strødd mye allerede. Mitt råd er: Ta det veldig med ro der ute, sier Gulbrandsen.

Ifølge Gulbrandsen skal nedbøren gi seg i 20-tiden og det skal gradvis bli kaldere.

– Og det er veldig bra hvis det skjer, sier han.

Såpeglatt

Vegtrafikksentralen meldte tidligere søndag om at det er glatte veier og utfordrende kjøreforhold flere steder i landet. På Østlandet kan det være såpeglatt. Dette skulle fortsette andre juledag.

Søndag kveld sendte Meteorologisk institutt ut farevarsel om glatte forhold i Oslo og deler av Viken og Innlandet med fare for is på grunn av væromslag og regn på kald bakke, skriver NTB.

Farevarselet gjaldt kun fram til klokka 9 andre juledag, men overfor VG opplyser Vegtrafikksentralen øst at det fortsatt var krevende forhold på Østlandet i morgentimene mandag.

Fra mandag ettermiddag var det ventet at gradestokken vil bikke så vidt over til en plussgrad, og nedbør i form av sludd eller regn. Og dert er akkurat det som har skjedd. Tirsdag skal det for øvrig bli strålende sol og temperaturen vil ligge på et par minus på dagtid.

Det har for øvrig vært en stille og rolig natt til mandag i Kongsberg og Numedal og foreløpig ingen ulykker på veiene, meldte politi- og brannvakta på Kongsberg.