Det har i den siste tiden blitt litt diskusjon rundt begrepet og bruken av ordet «gamling» her i Laagendalsposten.

Først var det Lp-spaltist Kristian Imingen Skjellet som i et innlegg om byutvikling skrev at «men dersom ikke min generasjon vil bo i en by, bygd for gamlinger kan ikke vi stå tause på sidelinjen.»

Debatten gikk videre om byutvikling (som den ofte gjør og skal gjøre) i kommentarfeltene, men det gjorde også bruken av ordet gamling. Var bruken av ordet «nedsettende», «uskyldig», «stigmatiserende» eller ingen av delene? Ikke minst var det noen som lurte på selve definisjonen av ordet. Mener man alle over 35 år, hvis man selv er under? Alle over 50 år? Hva?

Hva Skjellet mente eller ikke mente, og hva andre måtte lese inn i ordet, får de svare for selv.

Det eneste jeg kan si er at nøyaktig klokka 05.27 i morges følte jeg meg mentalt som jeg var 143 år gammel. Uansett hva fødselsattesten min måtte finne på å si.

Har en drøm

Jeg var oppe kl. 05.27 for å følge en drøm. En ganske ny en, siden jeg fikk vite om den kvelden før. 13-åringen i huset oppdaget nemlig til sin forskrekkelse rett før sengetid at Dream – ja, det stemmer, selveste Dream – skulle gjøre sin «face reveal» seint søndag kveld, amerikansk tid. Da måtte vi tidlig opp norsk tid.

Nå var gode råd dyre. Vi måtte umiddelbart finne ut nøyaktig når det skulle skje, om Karl, GeorgeNotFound, Sapnap og Quackity skulle være der og om det skulle skje på Twitch, Discord, YouTube eller Twitter.

143-åringen svarte at da må vi stille alarmen til i morgen tidlig, at jeg også lurer på hvor ansiktet hans har vært hele tiden, at noen i grunnen burde lete etter George og at det å jobbe som Minecraft-Youtuber ikke er en beskyttet tittel.

Og ja, stemmer, jeg sa også at vi burde benytte sjansen til å bytte til et språk mennesker bruker, for jeg skjønner ikke et eneste ord som er blitt sagt de siste fire minuttene. Dessuten: Quackity er ikke er ord! Eller et navn!

I noen få sekunder

Nei. Jeg sa ikke det. Nesten ikke noe av det. Jeg bare tenkte det. I noen få sekunder.

Det jeg sa var at dette går helt fint og at vi skulle stille alarmen på kl. 05.27. Og så spurte jeg forsiktig hvilket forhold 13-åringen hadde til Dream. Det at hun hadde på seg en Dream-hettegenser (jepp) sier vel det meste.

Poenget mitt: På fødselsattesten min står det at jeg er 51 år, men noen ganger føles det ut som så mye, mye mer.

Da hjelper det å noen ganger ta seg selv i nakken. Og å bytte ut det mentale bildet av A-ha på 80-tallet med bildet (og nå har vi endelig et bilde av fyren!) av en Minecraft-youtuber med 40 millioner abonnenter og mange millioner på konto.

Og at tidene – og idolene – forandrer seg.

NB: Dream heter egentlig Clay, er 23 år gammel og bor i Florida. Ser ut som en hyggelig fyr på bildet.

– Så han bra ut, lurte jeg på i morges, da alt var over.

– Han så bra ut, sa 13-åringen.