Den frivillige organisasjonen deler ut mat på faste dager til enslige og barnefamilier med behov for hjelp. Nå er det mange som merker prisøkningen i samfunnet på kroppen. Siden i høst har det vært økende pågang hos Hjerter i sentrum, forteller Verene Vego, frivillig og i ledergruppa.

For mange av de som får hjelp til mat, er også jula vanskelig. I fjor delte organisasjonen ut nærmere 200 julegaver – nå tror de behovet er større. Vego er derfor takknemlig for at det i år blir to lokale innsamlinger av julegaver i Kongsberg.

Les også

Økning i personer som ber om mathjelp i Kongsberg: – Mange har det ekstra tøft nå og det merker vi

Her kan du levere julegaver

24. november tennes «Julens ønsketre» på Stortorvet. Sammen med lys og juletrepynt henger små lapper, merket for eksempel «Pysj, gutt 10 år». Lappen kan man ta med seg til en butikk på senteret, kjøpe den aktuelle gaven og få den pakket inn.

Gavene blir deretter hentet og lagt på senterkontoret, før de blir gitt til «Hjerter i sentrum», forteller Ema Bihor, fungerende senterleder på Stortorvet. Hun legger til at det er «Hjerter i sentrum» som sender en oversikt over lapper de vil ha med, da de har oversikt over hva som trengs av gaver.

– Er det kun mulig å levere nye gaver?

– Man kan sikkert gi brukte gaver til andre organisasjoner, men akkurat i dette initiativet ønsker vi nye gaver. Flere av våre sentre har gjort dette i mange år og givergleden har vært stor, sier Bihor.

Hun legger til at det også krever en del jobb av organisasjonen som skal ta imot gavene dersom folk har pakket inn selv. At gavene kjøpes nye, pakkes inn og merkes av butikkene, gjør det enklere for de som skal ta imot.

– Dessverre er det noen som gir lite pent brukte gaver, så da må de frivillige bruke tid på å pakke opp og gå gjennom gavene for å sjekke. Det er derfor vi har valgt denne løsningen, sier Bihor.

Hun legger til at gavelappene på treet vil være av variert verdi, slik at kunden selv kan velge hva og hvor mye man ønsker å gi.

– Vi håper folk bidrar med det kan og at vi kan glede mange med gavene, sier hun.

Siste mulighet for å donere en gave på Stortorvet, er 16. desember.

(Saken fortsetter under bildet)

Ensomt juletre søker gaver

Quality Hotel Grand i Kongsberg har i flere år samlet inn julegaver til folk som trenger det i Kongsberg, et prosjekt de kaller «Ensomt juletre». Det har de i år også, og gavene skal doneres til «Hjerter i sentrum» og Kongsberg krisesenter, forteller daglig leder, Charlotte Odden.

Juletreet er allerede satt opp, så det er bare å levere en julegave for de som ønsker det.

Odden forteller at de både tar i mot nye og pent brukte julegaver, merket med kjønn og alder. Juletreet står som vanlig ved resepsjonen til hotellet.

Håper på giverglede

Verene Vego er veldig takknemlig for at det i år blir to lokale julegaveinnsamlinger. De håper på stor giverglede fra alle som har litt til overs, enten det er privatpersoner eller næringslivet.

– De fleste har mindre å rutte med i disse dager, men jeg håper givergleden er der likevel, fra de som har litt ekstra. Vi må være medmennesker for hverandre, sier hun.

I utgangspunktet ønsker de seg julegaver til barna, men de vil gjerne ha litt «på lur» til voksne også. Julegavene som blir samlet inn vil bli delt ut i lokalene til «Hjerter i sentrum» i Skolegata 19. desember.

Skulle det bli noen julegaver til overs, blir det gitt utover året til de som trenger det. Det kan for eksempel være en barnefamilie som ikke har råd til en bursdagsgave. For behovet er der ikke bare i jul, men gjennom hele året.