– Hei verden, hør på meg: Aldri har det vært så mange væpna konflikter som nå, og fattigdommen og flyktningestrømmen over Middelhavet øker daglig og båtene blir stadig dårligere! Folk drukner i hopetall hver dag! Og redningsbåtene blir hindra i å redde liv! Det er skam, det er katastrofe, vi må gjøre noe!

Hysj med deg, vi er opptatt.

– Men hør: Det flyter av våpen overalt, og skuddene sitter løst hos desperate mennesker som ikke har muligheter for jobb, utdannelse, tak over hodet, og ikke minst VANN og MAT. De har bare VÅPEN, og i sin desperasjon bruker de dem mot alle som kommer i veien! Stadig flere millioner afrikanere vil i de nærmeste årene bli flyktninger på grunn av vannmangel anslår FN.

Slutt å mase, vi er en stor bistandsyter til Afrika, vi gjør da sannelig nok.

– Den er vel ganske omstridt den bistanden vi gir? Ser det ut til at det virker, synes du?

Ti nå stille og la oss få ro til utvikling, produksjon og salg av det som verden virkelig trenger, mye mer våpen! Den steingale Putin kan komme til å kaste seg over oss alle, vi må være forberedt. Og etter ham kommer nok Kina og Nord-Korea. Derfor har vi prioriteringene og planene klare. Massiv opprustning i alle land, stadig mer avanserte våpen. Roboter er framtida, de kan «ta ut» (= drepe) hvem som helst uten at mennesker er involvert. Genialt! Dette bruker vi selvsagt mye ressurser på å komme i mål med nå. Forstår du ikke at dette er det viktigste for fremtidige generasjoners trygghet?

– Men hele verden lider! Fattigdommen øker, også i Norge! Og hvorfor er det ikke fred i Ukraina nå da, etter 1 og 1/2 års krig nesten? Stoltenberg sa jo at våpen er veien til fred, og han burde vel vite det? Hvor mange land sender stadig mer avanserte våpen til landet? Kan det være en stor LØGN at våpen er veien til fred?

Dette har ikke du noe greie på, bare vent og se. Om at par tre års tid orker ikke Russland mer, da trekker de alle styrkene tilbake, og Ukraina står tilbake som seierherre!

– Og hvordan ser landet ut da? Og hvor mye blod er spilt? Men 1000–1500 tapte liv HVER DAG. Og hvor mange har flyktet? Og har vi måttet gå gjennom en ny verdenskrig? Og hvordan skal de to naboene leve sammen i fred etterpå? Og hva betyr en militær seier? Betyr det virkelig fred?

Det er vi som har greie på krigsstrategi, dette skal du ikke blande deg inn i, og alt skal bygges opp igjen når russerne er ute.

Ja, krig har dere greie på. Men ikke fred. Og ikke hva som skaper fred. Det som skaper fred er solidaritet – at vi hjelper hverandre – nedbygging av militærvesenet – bruke ressursene til å gi alle et verdig liv – ta vare på naturen. Vi må slutte å bygge fiendebilder, se på alle som medmennesker – satse på samarbeide og forbrødring. I tråd med Alfred Nobels ønsker i sitt testamente. Dette er så enkelt at barn i barnehagen forstår det, men ikke verdens ledere.