Gå til sidens hovedinnhold

Ingen Brexit-tilstander for Kongsbergindustrien

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Karsten Vennerød prøver i et leserinnlegg i Lp å gi inntrykk av at Senterpartiets EØS-standpunkt ikke er en trussel mot Kongsbergindustrien. Han bygger hele sin argumentasjon på å vise til professor i rettsvitenskap, Peter Thomas Ørbech. Det Vennerød beleilig nok ikke forteller om professoren, er at han har vært vararepresentant til Stortinget for Senterpartiet og aktiv i Nei til EU i en årrekke. Vennerød velger altså sine kilder med omhu.

I stedet for å vektlegge hva en Senterpartipolitiker fra Tromsø måtte mene om denne saken, velger jeg å lytte til hva Kongsbergindustrien selv sier. Jeg tror de sitter på bedre kunnskap om hva som er til det beste for dem. De er klinkende klare på at EØS-avtalen er avgjørende for deres handel med Europa og dermed også deres eksistens.

Kongsberg er en av de kommuner i Norge som er mest avhengig av å kunne ha fri flyt av varer og tjenester slik EØS-avtalen legger til rette for. 85 % av omsetningen hos Kongsbergindustrien er eksport. Da må vi ha avtaler i bunn som gjør handelen med Europa mest mulig konkurransedyktig.

Nei, det er ikke ordføreren som person som truer Kongsbergindustrien, det er partiet hun representerer og den rolle hun utøver der som ikke er i tråd med hva Kongsberg trenger. Det er jo verdt å merke seg at et overveldende flertall av den norske befolkningen støtter EØS-avtalen, ja selv flertallet av Senterpartiets velgere gjør dette. Senterpartiet foreslår derimot i utkastet til nytt prinsipp- og handlingsprogram å «erstatte EØS-avtalen med handels- og samarbeidsavtaler med EU».

Det er Høyre og de partier som er klare på at EØS-avtalen skal videreføres, som er garantistene for at Kongsbergs industri får gode vilkår for sin handel med Europa. EØS-utmeldelse og Brexittilstander får Senterpartiet være garantisten for.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.