(Østlands-Posten)

I fem timer på fredag ettermiddag var hele Lardal uten nett. Et brudd i en fiberkabel, antakelig et gravebrudd, forårsaket at store områder var uten kontakt med omverdenen.

Nær sagt hele Lardal var rammet. Også kunder i Larvik og helt opp til Kongsberg ble berørt av feilen.

– Jeg kan bekrefte at det er brudd i en fiberkabel. Dette berører 600 av våre bredbåndkunder og 200 telefonkunder i Lardal. Skaden berører kunder i både Vestfold og Buskerud, opplyste informasjonssjef i Telenor, Caroline Lunde, i 15-tiden.

Hun fortalte at en entreprenør da jobbet med å få løst problemene.

– Hvor lang tid dette vil ta, vet vi ikke. Også mobilmaster er berørt. Det ser ut til at selve fiberbruddet er i Larvik. I Kongsberg og i Larvik er det bredbåndkunder som er berørt, kunne hun informere.

Jobbet på spreng

Telia sendte også ut teknisk personell til Lardal, som jobbet på spreng med å løse problemet. De opplyste at det var et brudd på ledningene som forsyner deres basestasjoner med strøm og dekning, som var årsaken til problemene.

– Vi jobber videre så godt som vi kan, og tar sikte på at mobildekningen er tilbake i løpet av noen timer, opplyser Kristian Fredheim i Telias kommunikasjonsavdeling i 16.30-tiden.

Førti minutter senere, altså klokka 17.10, kunne Telia melde at dekningen var tilbake.

– Med det ønsker vi alle en god helg med rikelig mobilsurfing til alle innbyggerne i Lardal, sier Fredheim.

Pressevakt i Telenor, Anders Krokan, bekrefter også at feilen er rettet og at alle har fått tilbake forbindelsene.

– Heldigvis var det en feil som var relativt lett å rette, forteller han.

Feil meldt klokken 12.15

Fylkesmannen ble også orientert om fiberbruddet da det oppsto.

– Det var et fiberbrudd mellom Larvik og Lardal. Det påvirket både Telenor og Telia, og gjorde at området var uten fasttelefon, mobil og internett. Feilen ble meldt til operatørene fredag klokken 12.15, sier seniorrådgiver for samfunnssikkerhet og beredskap hos Fylkesmannen i Vestfold John Sverre Dahl.

Mange i kommunen har sikringsradio, og med den kunne  man få kontakt med kommunen.

– Både kommunen og Lardal Røde Kors lytter på kanal 8. Dette er et system som brukes av mange jegere og gårdbrukere, så det er en del i kommunen som har det, sier Dahl.

Lardal satt krisestab

Så lenge feilen varte hadde Lardal legesenter ha kontinuerlig bemanning, så hvis noen trengte øyeblikkelig hjelp kunne man komme seg dit.

– Det er uvisst når feilen blir rettet, men tidligere fredag meldte operatørene at det ikke ville bli rettet før lørdag morgen. Vi håper jo det skjer litt før, sa Dahl til avisa tidligere fredag ettermiddag.

Lardal kommune hadde også etablert krisestab, og fulgte med på situasjonen.

De kunne dermed puste ut og ta helg etter at problemet ble løst i 17-tiden.