Gå til sidens hovedinnhold

Intet Unikum i Saltzburg

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Under kultursidene i lørdagsavisa 14. september finner vi en journalistisk omtale av et besøk som KRONA-entusiast og leder av Kongsberg Musikkråd, Eva Tovsrud Knutsen, har hatt i Salzburg. Hun forteller å ha funnet, det hun beskriver som et flott bygg plassert midt i gamlebyen, og som likner KRONA; “Ikke rart de har kopiert den!” — Jeg tror bygget het Unikum, sier Knutsen.

Her burde Lp utvist god presseskikk og kvalitetssikret informasjonen, før det kom på trykk. Lp fremviser en ukultur, i kulturspalten, ved ikke å gjøre så. Det aller meste er positivt feil; bygget i Salzburg er eldre enn KRONA og følgelig forholder det seg ei heller slik Eva Tovsrud Knutsen antyder, men snarere komplett motsatt. — Eva Tovsrud Knutsen bør muligens oppsøke Salzburg igjen, for å ta nærmere i øyesyn de faktiske forhold.

Å kvalitetssikre Eva Tovsrud Knutsens uttalelser kan raskt og enkelt gjøres via mobilen eller nettbrettet og Google Maps og Google StreetView; Her ser man at bygget i Salzburg ikke bryter med det eksisterende. I umiddelbar nærhet ligger rekkehus og andre hus med glass og betongfasade og flate tak -- i sterk kontrast med KRONA-bygget som ligger i Kongsbergs historiske bydel Vestsida med småhusbebyggelse i hovedsak i trekonstruksjon. Selvfølgelig hadde ingen riksantikvar noen som helst grunn til å ha noe å utsette på etableringen av bygget i Salzburg.

At bygget, som heter Unipark Nonntal, og er langt flottere, enn KRONA-bygget, det er helt sikkert. Ikke minst er det laget slik at man får utnyttet dagslyset meget bedre. Bygget i Salzburg har en meget bedre arealutnyttelse innvendig, og har kapasistet til å huse en rekke universitetsstudenter; også dette skiller Unipark Nonntal vesentlig fra KRONA Her dreier det seg absolutt ikke om verdens minste universitetsfilialby, hvilket er det unike ved Kongsberg og KRONA.

Om noen skulle undres over om Unipark Nonntal er et resultat av OPS-samarbeid, med 40/60% eierstkruktur, så kan jeg avkrefte at så er tilfellet. Verken Unipark Nonntal eller KRONA er noe unikum; det dreier seg snarere om moderne, billig arkitektur, som dusinvare å regne. Jeg deler på ingen måte den samme begeistring som Eva Tovsrud Knutsen.

Kommentarer til denne saken