Gå til sidens hovedinnhold

Inviterer til lesebingo

Artikkelen er over 1 år gammel

Kongsberg bibliotek har laget lesekonkurranse for voksne. Nå kan du delta på bibliotekets lesebingo og vinne flotte premier.

De siste fire somrene har barna i Kongsberg deltatt i en sommerlesekonkurranse, og det har ført til en enorm økning i antall leste bøker blant barn. Inspirert av barnas glede over å lese gode, spennende bøker, kombinert med et visst konkurranseelement og flotte premier, har bibliotekets ansatte fått idéen om å tilby de voksne leserne sin egen lesekonkurranse.

De to bibliotekarene Ivanka Zupanic og Sarah Judith Hovelstad har utviklet en «lesebingo», et bingobrett som skal fylles med leste boktitler, ikke tall.

Bingobrettet består av 25 ruter, og alle rutene har en beskrivelse av hvilken type bok som skal leses for å kunne krysse av i ruten. Her finner vi kategorier som, krimbok, en oversatt roman, en bok som er blitt filmatisert, en bok anbefalt av en venn, en debutbok, en bok om en annen kultur, osv. 25 forskjellige kategorier. Og du kan naturligvis også lese lydbøker eller e-bøker. Resten av konkurransen følger spillereglene i bingo. Det gjelder å lese bøker slik at du kan fylle ut en loddrett, en vannrett, eller en diagonal rekke, hver på fem bøker. Har du fylt ut en slik rekke, så kan bingobrettet leveres inn til biblioteket, og du blir med i trekningen av flotte premier når konkurransen avsluttes i mars. Og det er så klart lov å fylle ut flere rader, og dermed øke sjansen for å vinne. Samtidig som du får enda flere gode leseropplevelser, naturligvis. Det er jo hovedhensikten med dette litt annerledes bingospillet.

Noe av det vi tenker er litt gøy med denne formen, sier de to initiativtakerne, er at du kanskje må litt utenfor «komfortsonen» i hva slags bøker du pleier å lese. Hvis du for eksempel mangler ett kryss for å fullføre en rad, så kan det hende at du må ta med deg en tegneserie eller en grafisk roman hjem, eller kanskje du rett og slett må lese en fantasybok. Her mener vi at vi har lagt opp til at deltakerne av og til må utfordre sine vanlige lesemønstre, sier Ivanka og Sarah.

Biblioteket er ikke et skikkelig bibliotek hvis det ikke er behjelpelig med å finne gode og passende bøker for akkurat deg! Ivanka og Sarah leser mye og forskjellige typer bøker selv, og de har laget flyers med leseforslag for hver av de 25 kategoriene. Og alle bibliotekets ansatte blir gjerne med ut i hyllene for å finne andre bøker.

Konkurransen startet denne uka, og vil pågå fram til 1. mars. Kom innom biblioteket og hent med deg ett eller flere bingobrett og noen gode lesetips, oppfordrer Ivanka og Sarah. Nå må de voksne leserne vise at de er like ivrige lesere som barna, og at de ikke har noe dårligere konkurranseinstinkt enn dem.

LES OGSÅ:

Stille som i graven

Kongsberg-band skal få karriereråd

Inviterer barn til tegnekonkurranse

Mølla tar i bruk plastglass som kan brukes flere ganger

Aino bruker kunsten til å vise sinnsstemninger

Kommentarer til denne saken