Gå til sidens hovedinnhold

Ja til kroppspositivisme, eller la oss bare si ja til POSITIVISME!

Kine Fusche Jenssen

listekandidat Kongsberg Høyre

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag er dagen der man snakker kvinner opp og frem. Man fremhever, med rette, de sterke flotte kvinnene som har tråkket opp veien for alle oss andre. Allikevel er det ikke til å komme unna at kvinner, etter min mening, ofte er sin egen verste fiende.

Psykisk helse nært tilknyttet eget selvbilde. Så til alle kvinner der ute, hvordan står det egentlig til med dette selvbildet vårt? Jeg vil starte med det som møter oss i hverdagen. På Instagram deler frøken Y mer enn gjerne bilder av seg selv i badetøy med #livetsmiler. Opplysninger om at hun brukte 5 timer foran speilet før bildet ble tatt, og at bildet er retusjert etter alle kunstens regler uteblir. På Facebook ligger det x antall treningsvideoer og andre oppskrifter på hvordan man skal få «drømmekroppen» vi vet vil koste blod, svette tårer. Og hva gjør egentlig dette med oss? Jo, vi blir påvirket, vi sammenligner og vi trykkes ned. Vi trykker HVERANDRE ned!

Det er her jeg mener vi kvinner må ta vår del av ansvaret, og hvilken dag passer vel bedre enn selveste kvinnedagen.

Jeg tror vi alle er enige om at du som kvinne ikke skal måtte bli fysisk eller psykisk syk fordi du ikke fyller alle de urealistiske kravene der ute. Og vi er klar over at et negativt selvbilde kan gi dårligere livskvalitet. Dette kan igjen føre til svært vonde tanker. Så hvorfor gjør vi dette mot hverandre? Hvorfor fortsetter vi å dele og redigere? Hvorfor tillater vi oss selv å tenke disse tankene?

Ofte sies det at dette er et «nytt» fenomen. Det sies at det er et enormt press blant unge mennesker som vokser opp i dagens samfunn. Kroppsidealet er både sykelig og uoppnåelig, og kroppspresset nær sagt umenneskelig. Jeg tror ikke det er noe nytt! Jeg tror det handler om hvordan vi tenker og snakker om oss selv. Uavhengig av alder, og uavhengig av århundre, og ikke minst hvordan vi tenker og snakker om andre.

Fenomenet «kroppspositivisme» har gjort sitt inntog i Norge. Begrepet er direkte oversatt fra det amerikanske ordet «bodypositivism». For de fleste handler fenomenet om det å akseptere egen kropp og å ha en god psykisk helse direkte knyttet opp mot eget selvbilde, uavhengig av form og figur. Men det handler også om å akseptere andres kropp og utseende. Dette er bra! Jenter, dette ER bra! Dette fenomenet samler kvinner, man driver med fremsnakk fremfor baksnakk. Så hvorfor stoppe der? Den dagen majoriteten kan åpne sosiale medier og la det som møter dem gå upåaktet hen, den dagen skal jeg feire! Så for meg handler denne dagen rett og slett om å akseptere seg selv mer enn noe annet. Det handler om å akseptere sin egen hverdag, sin egen jobb og sin egen psyke slik den er. Det handler om å stå rakrygget som den kvinnen DU er, uten å måtte finpusse på deg selv eller situasjonen. Det handler om å like seg selv, kropp, livet, nedturer, oppturer – fremfor å jage det man tror er det «perfekte». Og det handler om å slutte med den evinnelige sammenlikningen. For hva er egentlig det perfekte? Og hvem har vetorett på å definere det? Så i dag ønsker jeg at vi kvinner både motiverer til, og snakker mer om, selvaksept og selvelsk av seg selv og andre. Jeg ønsker at vi gir litt mer faen, og til slutt vil vi alle kanskje innse at vi er mer enn bra nok akkurat slik vi er. Kvinner, ta tilbake makta. Det er DU som har vetoretten.

Kommentarer til denne saken