Nærmere 60 hunder stilte til start i NM-runden som arrangeres i Kongsbergs skoger denne helgen.

I torden og lyn åpnet konkurransen fredag, mens den i strålende sensommervær gikk semifinalen av staben. Da var deltakerne nede i 26 hunder og eiere. Søndag stilte fem hunder til den store finalen i NM i skogsfugl for stående fuglehunder. I regn...

Vinnere fra Oslo

OPPDATERING: Vinnerhunden Buzz og hans fører Marius Jørve Arnesen var suverene.  De tok førstepremie alle tre dagene, og vant til slutt finalen. Det er en erfaren skogsfuglhund som vant, for Buzz er åtte år.

Her er finaleresultatet:

 1. Gordonsetter Buzz med fører Marius Jørve Arnesen.
 2. Vorsteher Frøken, med Lone Gudim.
 3. Irsk setter Chica og eier Bjørn Haugland,
 4. Engelsk setter Makita, eier Eivind Kolstad.
 5. Engelsk setter Max, eier Simen Hansen Fagerhøi.

Dommere Jarle Klemetsdal, Arnfinn Holm og Torfinn Lyngroth.

Hvilket NM, var det igjen? Jo, NM i skogsfugl for stående fuglehunder.

Skudd og smell

Det kan hende du hører skudd hvis du er på skogstur denne helgen. Det betyr ikke at høstjakta er i gang, men at du er i nærheten av norgesmesterskapet. Det du hører er skudd fra en startpistol med løskrutt.

– Du vil også se førere og dommere bevege seg stille rundt. Dette er NM-deltakere, med nerver og hunder i helspenn, sier Robert Gill, leder i Norsk pointerklubb og arrangør av NM Skog 2016.

Områdene NM foregår i er:

 • Knuten
 • Åsen
 • Barlinddalen
 • Mildigkeit
 • Sachsen
 • Kisgruvene
 • Kolsjø
 • Bjørkestul
 • Øksne
 • Senning

Hunder og førere vil i liten grad benytte turstier, for det er «lissom-jakt» det dreier seg om. Hundene og førerne konkurrerer om å finne skogsfugl som røy og tiur i Kongsberg.

LES OGSÅ: Det blir rypejakt i år

Utfordrende prøve

Det er erfarne jegere og jakthunder som deltar i arrangementet. For å delta i norgesmesterskapet må hundene være premiert med første premie fra ordinær skogsfuglprøve de siste to årene.

En skogsfuglprøve gjennomføres ved at to til tre ekvipasjer, hund og fører, går sammen ut i skogen sammen med dommere og en kjentmann.

– Det er viktig å være stille. En storfugl er svært var, og vil lett skremmes av kvister som knekker, stemmer eller andre «fremmede» lyder. Det hele er ganske fascinerende, skjønner du, sier Anette Hansen, NM-arrangørens mediekontakt.

Hunden skal søke i terrenget i god kontakt med føreren. Når hunden kjenner lukten av fuglen, skal den ta stand, det vil si stå stille med hodet pekende i den retningen fuglen er.

Prøveleder Hanne Fevik sier det er mye heder og ære i et NM i skogsfugl.

– Konkurransen krever mye trening og erfaring fra både hund og fører. Dommerne ser på samspillet mellom førerne og hunden, for på førerens kommando skal hunden få fuglen til å lette fra bakken eller treet. Så skal hunden kommanderes i sitt, før det skytes et skudd med en startpistol, forklarer Fevik.

Fevik understreker at det foregår ingen felling av fugl under helgens skogsfuglprøve.

– Nei, jakta starter ikke før 10. september, så når hunden skal hente fuglene i denne konkurransen, bruker vi allerede skutt fugl, sier Hanne Fevik.

Skogsfugl er noe av det vanskeligste en jeger og hund kan jakte etter. Ofte sitter røya eller tiuren i toppen av et tre, den springer fort på bakken og noen av dem er lure.

LES OGSÅ: Straks er det jakt på Ble

Konkurranseinstinkt

– Vi har gått i skogen de siste ukene for å registrere hvor mye skogsfugl som er her. Rapportene er lovende – det ser ut til å være et bra år i år, sier Robert Gill.

Hovedkvarteret under NM er på Knutehytta i Kongsberg, mens opprop og samling skjer hver morgen på Sakkerhusene. Det var en tydelig spenning blant deltakerne før konkurransestart, men likevel et godt humør.

– Vi vil jo vinne alle sammen, men mye skal stemme under konkurransen, sier Terje Bråthen, som Lps lesere kanskje kjenner best som divisjonsdirektør på Arsenalet.

– Ja, noen ganger går det bra, som nå når vi kvalifiserte oss til semifinalen. Andre ganger kan vi som sagt kjøre 60 mil og bli utslått etter en halvtime, sier Bjørn Pahlm.

For dommerne er strenge. To lokale karer, Egil Åsli og Arne Hvamb, var blant dommerne under semifinalene. Men Per-Jørgen Thowsen, med engelske setter Leah, trodde ikke på noen fordeler.

– Nei, de blir vel bare enda strengere med oss lokale, humrer Thowsen.

LES OGSÅ: Nå kommer Dagali i beste sendetid