I dag starter kartleggingen av rypene

En kartlegging av rypebestanden må til før en rypejakt kan starte.

En kartlegging av rypebestanden må til før en rypejakt kan starte.

Artikkelen er over 3 år gammel

Fram til søndag vil Øvre Numedal fjellstyre drive med rypetaksering i et område ved Hein seter- og turisthytte i Nore og Uvdal.

DEL

Onsdag startet kartleggingen av rypebestanden på den østlige delen av vidda, og målet er å være ferdig søndag. Mye kommer an på været.

– Vi har holdt på med dette i ni år, og bruker en metodikk som fungerer bra. Her kartlegger vi antallet ryper per kvadratkilometer, for å se om bestanden tåler en rypejakt. I 2014 var det 12 ryper per kvadratkilometer, noe som er bra.

– Mens det i fjor var mellom tre og fire ryper per kvadratkilometer, og da avlyste vi rypejakta for første gang, sier Hans-Jørgen Jahren, sekretær i Øvre Numedal fjellstyre.

LES OGSÅ: Vil begrense rypejakta 

Hans-Jørgen Jahren er sekretær i Øvre Numedal fjellstyre.

Hans-Jørgen Jahren er sekretær i Øvre Numedal fjellstyre. Foto:

 Uenige med direktoratet

Miljødirektoratet vil begrense rypejakta, og foreslår å avslutte den til jul. Det betyr to-tre måneder kortere jakt. Dette er ikke fjellstyret enig i.

– Å kutte jakta etter jul er et omstridt tema. Å frede ryper gir ikke de samme resultatene som for eksempel å frede villrein, sier Jahren.

Å frede villrein kan bety en økning på 25 prosent av bestanden, mens det er så mange andre ting som påvirker rypene.

– Vær og rovdyr har mye mer å si. Vi ser for eksempel at endringene i klimaet ser ut til å påvirke rypebestanden mye, sier Jahren til Laagendalsposten.

Fjellstyret skriver på sin hjemmeside at fjellstyret i Eidfjord har fredet rypa de fire siste årene. De gjennomfører også taksering.

– Merkelig nok ser det ikke ut til at de får mer fugl med fredning. I 2014 hadde vi faktisk mer fugl enn de, selv om vi har hatt moderat jakt.

LES OGSÅ: Dropper rypejakt i Øvre Numedal 

Interessante data

Øvre Numedal fjellstyres plan er å være ferdig med takseringen søndag 14. august. Videre er planen å avgjøre årets jakt ut fra søkermasse og resultatet av takseringen.

Noen mener rypetakseringen egentlig kun er hundetrening for ivrige eiere. Dette avkrefter fjellstyret. De mener det gir interessante data. For sikre en god gjennomføring, samarbeider fjellstyret med fuglehunddommer og entusiast Åke Rosen. Han godkjenner ekvipasjene med hund og fører.

Skal det være et resultat de kan stole på, må været være godt. For hundene bør forhold som gjør at de lukter rypa.

– Som sagt rypebestanden er avhengig av gode forhold, og i fjor var situasjonen dårlig siden vi opplevde en vår som varte helt til august. I år har vi hatt en bedre vår, og ut fra de observasjonene vi har så langt, kan det se ut optimistisk ut i år, sier Hans-Jørgen Jahren, sekretær i Øvre Numedal fjellstyre.

LES OGSÅ: Drømmen er å dra til fjells på rypejakt

Artikkeltags