Den svenske-norske kvintetten består av de norske parhestene Jon Rune Strøm (bass) og Tollef Østvang (bass) pluss trompeteren Thomas Johansson. De samarbeider med noen av nabolandets fineste musikere i form av Martin Küchen (saksofon), Mats Äleklint (trombone).

Sterke navn

Sistnevnte har imponert på jazzfestivalen flere ganger tidligere, senest i fjor med bandet Je Suis! Med sitt kraftfulle, men samtidig lyriske uttrykk er han en svært populær musikere som blant annet har spilt med Dave Holland, Clara Bely og The Thing.

Martin Küchen har en sentral posisjon i den europeiske samtidsjazzen, og har spilt med størrelser som Keith Rowe, John Tilbury og Phil Minton.
Jon Rune Strøm har de siste årene markert seg som en bassist av stort format, og opererer innenfor et mangfold av sjangere.

Kongsbergpublikummet vil blant annet kjenne han fra frijazzgruppen SAKA.
Tollef Østvang spiller i en rekke konstellasjoner hvor firjazz og impromusikk står i høysetet. Det gjelder for eksempel Friends & Neigbors, hvor også Strøm og Johansson deltar. Thomas Johansson er dessuten sentral i velkjente Cortex.

Plate

Kvintetten har en plate på samvittigheten, «Reincarnation of a Free Bird», som utkom i fjor.
Platen forteller om et fyrverkeri av en kvintett, som spiller kompromissløs og ekspressiv frijazz på høyt nivå.

Her er helt klare referanser til i første rekke Charlie Mingus, men andre inspirasjonskilder som Albert Ayler, Anthony Braxton og Don Cherry skinner også tydelig igjennom på en plate med «en tidløs blanding av jazz og fri improvisert musikk».