Gå til sidens hovedinnhold

Jazzweekenden feirer jazzhelt i to dager til ende

Den norske jazzmusikeren Arild Andersen skal feires skikkelig under Kongsberg jazzweekend.

Arild Andersen feirer sitt 75 års jubileum, og det skal selvfølgelig feires på Kongsberg. Jazzmusikeren har ofte besøkt både jazzfestivalen og andre Kongsberg-scener opp gjennom årene. Nå har han samlet det arrangøren kaller et skikkelig drømmelag av musikere – som aldri har spilt sammen før.

– Dette blir en fantastisk gavepakke med både jubileumskonsert og en triokonsert, sier leder for programkomiteen Tor Dalaker Lund.

Drømmelaget består av saksofonist Trygve Seim på saksofon, Frode Alnæs på gitar, Thomas Strønen på trommer og jubilanten selv Arild Andersen på sin bass.

– Få norske jazzmusikere er så godt kjent hos et stort publikum som Arild Andersen. Sammen med Karin Krog, Jan Garbarek, Terje Rypdal og Jon Christensen sørget han for et internasjonalt gjennombrudd for norsk jazz fra omkring 1970, forteller Dalaker Lund.

Opp igjennom ene har han samarbeidet med en rekke av jazzstorheter.

– Han har vært involvert i noen av de fineste jazzgruppene vi har hørt, som Jan Garbarek Quartet, Masqualero, egne trioer og kvartetter til dagens stjerneband med Helge Lien, Marius Neset og Håkon Mjåset Johansen. Selv om Arild Andersen nå er midt i 70-åra er han like glupsk på nye utfordringer, og han spiller finere bass en noensinne, sier Tor Dalaker Lund.

Les også

Tror mange er klar for konsert-opplevelser igjen

Arild Andersen feirer over to dager og lørdag får publikum oppleve han sammen med Gard Nilssen og den lokale jazzhelten Morten Qvenild.

– Jeg føler meg stort sett som en musiker og person med pågangsmot, utholdenhet, kreativitet og bra kondis, men i møte med Arild Andersens musiske vesen og nydelige personlighet blekner de fleste», sier Morten Qvenild i en pressemelding.

Tor Dalaker Lund sier at Andersen i denne trioen får bryne seg på Gard Nilssen og Morten Qvenild – eller var det motsatt? Trådene trekkes fra Gard og Morten sin elektroakustiske impro-pop-jazz-ambient vev tilbake mot opprinnelsen av norsk jazz.

– I møte med nestoren Arild Andersen tas denne musikken, disse akkordene, rytmene og soloene inn i en lydlandskap der lyden av norsk jazz på 70-tallet møter en norsk samtidsjazz på en åpen og særs original måte. Arild Andersen står med beina trygt planta i begge disse leirene og loser det hele trygt i havn. Dette er lyden av frihet, friskhet og innsatsvilje, sier Tor Dalaker Lund.

Les også

Festivalsjefen: – Nå slipper vi tre eksklusive og intime konserter

Les også

Susanna topper jazzweekend

Kommentarer til denne saken