Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg er meget bekymret over forsøpling i fjellet etter all hyttebyggingen

Anne-Line I. Andreassen er oppgitt over forsøpling på Vegglifjell. Før helgen samlet hun hele ni sekker med byggsøppel.

For abonnenter

Alt stammer fra hyttebygging øverst på Vegglifjell, mener hun. Om det er søppel som har blitt dumpet i naturen, eller om det har blåst bort, vet hun ikke. Men det var fullt av plast, isopor og bygningsrester, og mye hadde havnet i en bekk.

– Det var masse isopor i en bekk, mye hadde smuldret opp og blitt dratt nedover i bekken. Dette er drikkevann til sauer, sier hun.

Søppelet har blitt synlig nå som mye av snøen har smeltet.

– Sårbart

Nå er Andreassen bekymret for utviklingen på fjellet. «Vårt kjære fjell er så sårbart! Hva med sauene som beiter her? Små biter av isopor er vel ikke bra?» spør hun. Hun er selv fra Drammen og har hatt hytte på Vegglifjell i 17 år.

Nå ber hun om at grunneiere og utbyggere rydder opp søppel fra byggeplassene. Hun har også sendt en e-post til Rollag kommune om dette, men hun har inntrykk av at kommunen ikke bryr seg nevneverdig om hvordan det ser ut på fjellet.

– Hensynet til naturen blir satt til side. Det er bygningssår overalt. Det kommer nye hytter hele tiden. Jeg unner alle å oppleve Vegglifjell, men nå må vi bremse opp litt og tenke oss om, mener hun.

Jevnlig tilsyn

Tanja Bjørkgården, teknisk sjef i Rollag kommune, sier at de er i jevnlig dialog med hytteutbyggere om temaet søppel fra byggeplasser. Hun sier at det ikke skal være sånn at det flyter søppel fra byggeplasser rundt om på fjellet.

– Jeg føler at dette har blitt mye bedre, men vi tar ting som dukker oppe, og jeg føler vi har et godt samarbeid med utbyggere, sier hun.

Hun sier at det kan skje at søppel kan komme på avveie om det er mye vind.

– Vi har god dialog med utbyggerne og vi fører jevnlig tilsyn, sier hun.

Kommentarer til denne saken