Populær kirketjener takket av med latter og tårer

VERDENS BESTE: Karsten Johansen har vært kirketjener i Jondalen kirke i over 20 år. Søndag hadde han sin siste dag på jobb, før han blir pensjonist. Etter gudstjenesten var det pølser i brød og så klart kaken som ofte kalles "Verdens beste".

VERDENS BESTE: Karsten Johansen har vært kirketjener i Jondalen kirke i over 20 år. Søndag hadde han sin siste dag på jobb, før han blir pensjonist. Etter gudstjenesten var det pølser i brød og så klart kaken som ofte kalles "Verdens beste". Foto:

Karsten Johansen har vært kirketjener i Jondalen kirke i over 20 år. Søndag var hans siste gudstjeneste. Og kirken var fylt opp av folk som ville takke ham for alt han har bidratt med.

DEL

Derfor ble gudstjenesten i Jondalen kirke søndag, litt utenom det vanlige. Selv om kirketjeneren satt bak i kirken som han har gjort i så mange år, var det likevel et stort vemod som lå over forsamlingen.

For ifølge alle som kjenner Karsten og hans virke i Jondalen, er han så mye mer enn en kirketjener. Han ble beskrevet som en altmuligmann, som alltid ønsker å hjelpe andre. Han har etter hvert blitt en viktig del i lokalsamfunnet, og ikke minst det aktive foreningslivet som er i Jondalen.

Rørt og takknemlig

Blant dem som takket ham foran alle de fremmøtte søndag, var Elisabeth Baklia fra Jondalen bygdelag. Som flere av de andre som takket ham for alt han har bidratt med, var hun også tydelig rørt over at det var Karstens siste dag som kirketjener.

– Du har gjort så mye for oss, som du ikke hadde trengt. Du gjør lokalet klart for oss, og hjelper til med alt mulig. Du vasker til og med opp etter oss! sa hun, og alle lo og klappet.

Tusenkunstner og Petter Smart

Men det var også et alvor under alt som ble sagt.

– Vi må aller først takke deg for de 20 årene du har vært her. Du har vært med på å skape opplevelser i Jondalen kirke. Du er en ivrig sjel, en tusenkunstner og en Petter Smart, som vi kommer til å savne veldig. Men heldigvis kommer du til å være her framover, så vi kan få nytte av all kunnskapen din når en ny kirketjener skal læres opp, sa Håkon Myhra, på vegne av kirkekomiteen.

Imellom de ulike innslagene og takketalene, sang Rita Aasen Røraas og Småjondølene danset. I tillegg spilte Hans Erik Rua fele.

TAKKNEMLIG: Småjondølne var blandt dem som underholdt i kirken søndag. Kirketjener Karsten Johansen står på sin faste plass i hjørnet.

TAKKNEMLIG: Småjondølne var blandt dem som underholdt i kirken søndag. Kirketjener Karsten Johansen står på sin faste plass i hjørnet. Foto:

En viktig del av lokalsamfunnet

Prest i Jondalen kirke, Reidar Aasbø, var heller ikke snau da han snakket om Karstens betydning. Som går langt ut over Jondalens grenser.

– At så mange er her i dag, viser at de setter stor pris på Karsten. I et lite lokalsamfunn som Jondalen, er alt vevd sammen. Og Karsten har blitt en del av livene til mange av dem som bor her.

– Så vi er veldig takknemlige for at vi har hatt en slik person som Karsten som kirketjener i så mange år, sa Aasbø.

Store sko å fylle

Det var også tid for å introdusere den nye kirketjeneren i Jondalen kirke. Han heter Bjørn Jørstad, og skal få opplæring helt til han kan utføre jobben selv.

– Det her blir nok litt som å hoppe etter Wirkola, men jeg skal gjøre mitt beste for  å fylle skoene etter Karsten, sa han.

Rørt og glad på sin siste arbeidsdag

Hedersgjesten ble tydelig rørt flere ganger, og han satte stor pris på alt som ble sagt og gjort for ham. Han har i mange, mange år hatt hendene fulle med å hjelpe alle, også ellers i bygda.

– Så hva skal han gjøre nå?

– Jeg kommer til å være her i kirken litt til, for å lære opp den nye kirketjeneren. Men jeg har mange ting jeg skal gjøre nå. Også utenfor kirken. Jeg bor jo i gamle Jondalen skole, så der er det alltid noe å gjøre, forteller han og ler.

Flyr seilfly

Ellers så er han med i mange foreninger, som han skal fortsette med også når han blir pensjonist. Men én ting gleder han seg litt ekstra til.

– Å fly på seilflyklubben i Hokksund igjen! sier han og smiler fra øre til øre.

– Det gleder jeg meg til!

Les også: Ett steg nærmere boligbygging i Jondalen

Arrangerer «OL» i Nore

DEN NYE KIRKETJENTEREN: Her bli den nye kirketjeneren presentert. Han heter Bjørn Jørstad, og står til høyre i bildet.

DEN NYE KIRKETJENTEREN: Her bli den nye kirketjeneren presentert. Han heter Bjørn Jørstad, og står til høyre i bildet. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags