Det er flere som får økt gjeld, og mange nedprioriterer ting som mange har tatt for gitt at man kunne kjøpe og bruke.

Flere barn står i år uten fritidsaktiviteter, foreldre går mer sultne for at barna skal få det de ønsker og mange kler mer på seg og sitter under pledd hjemme.

Det har alltid vært mange som har det sånn, men i år er det enda flere.

Selv har jeg vært avhengig av sosialstønad og matkasser fra frivillige organisasjoner. Så tusen takk til alle dere frivillige som deler ut mat. Det å være ufør og ikke ha opparbeidet seg god inntekt, gjør at man får laveste sats. Og det vet vi at ikke er nok til å bo og leve i landet vårt. Billigere utenfor byen er det, men når man ikke kjører bil og det ikke er god nok bussforbindelse, så må man bosette seg sentralt.

Nå nærmer det seg jul, og nå kommer jeg med en liten bønn. Ta imot gaver med takknemlighet. Gaver er et tegn på omsorg og kjærlighet.

Det gjør ikke noe om de gavene man får er brukt fra før av, men man vil helst at de skal være hele og rene, selvsagt. Så ta gjerne en tur i en bruktbutikk, kanskje man har noe hjemme man ikke trenger lenger som man kan gi videre, eller kjøp brukt på nett. Mange kjøper allerede brukt til seg selv, så hvorfor ikke gi det i gave?

Gaver laget selv er også kjærkomment, om det så «bare» er et dikt i et kort, en tegning, småkaker eller kanskje et syltetøyglass med lapper skrevet gode ord på. For det å gi gaver, er den største gaven. Det er tanken som teller, sier vi. Men det er ikke alltid det føler sånn. Når noen sier «takk, men det trengte du ikke» så kan det gi en liten følelse av at gaven kanskje ikke var god nok.

Selv om den som sa det hadde gode tanker bak setningen, så er det sånn at den som gir, gir med kjærlighet. Det må bli mer naturlig og godtatt med brukte og hjemmelagde gaver. Ikke bare fra barn, men også fra voksne.