Gå til sidens hovedinnhold

Julestemning med lokale aktører

Artikkelen er over 1 år gammel

Søndag 15. desember avholdes den tradisjonelle julekonserten i Kongsberg kirke med en rekke lokale aktører i sving.

Denne konserten er en fin og lang tradisjon hvor både korps, kor og orkester samarbeider med Kongsberg kirke og setter opp et variert og innholdsrikt program. Det er kantor Kristin Flatland Solbu som er prosjektleder.

På programmet står både klassiske, kjente og kjære juletoner, men også mer ukjente melodier. Tradisjon tro synger Kongsberg pikekor. Både Juniorkoret og de eldste jentene i Kammerkoret er med, under ledelse av dirigent Gro Bjørnnes.

Koret vil presentere julemusikk av nyere dato, slik som Dum Dum boys’ «Stjernesludd» og Oslo gospel choir og Maria Haukaas Mittets fengende låt «Kviskre ei bønn».

(Saken fortsetter under bildet).

Kor og korps

Både de yngste og eldste sangerne i pikekoret deltar ved denne konserten. Videre får vi høre Kongsgårdmoen skolekorps som ledes av Ulf Kittelsen. Korpset skal blant annet fremføre kjenningsmelodien «Selmas sang» fra «Snøfall», NRKs populære julekalender. Renata Dulinska-Krol, for tiden vikardirigent i Kongsberg Blandede Kor, har laget et korarrangement av en polsk julesang som er oversatt av Olav Sørensen til «Bysse deg Jesus».

Sangen vil urfremføres av koret denne kvelden. Med seg har de sangsolist Magdalena Madejczyk. Blandakoret fremførerer også Trygve Hoffs folkekjære «Nordnorsk julesalme». Da nordlendingen Hoff skrev denne sangen var han bosatt på Fiskum, tankene hans gikk nok til hans egentlige hjemsted hvor han beskriver den nordnorske naturen og hverdagslivet på en inderlig måte i «Velsigna du dag over fjordan», som sangen også er kjent som. Den nord-norske julesalmen er blitt allemannseie og det er ingen tvil om at Hoffs nære og hverdagslige billedspråk og gode melodi treffer mange midt i hjertet.

Tradisjon

Kongsberg Kammerorkester har med seg en rekke venner på konserten og danner et orkester med størrelse denne gangen. De fremfører «Sleigh Ride» som overraskende er komponert av Wolfgang Amadeus Mozart. Det utvidede Kammerorkesteret skal også fremføre den vakre og stemningsfulle carolen «Once in royal David’s city» i samklang med Blandakoret. Denne julesangen er en av de høyst verdsatte i den engelske carol-tradisjonen på grunn av sin vakre, yndige melodi og stemningsfulle tekst som tar oss rett inn i stallen i Betlehem.

Tradisjon tro fremfører alle aktørene «En stjerne skinner i natt», Oslo gospel choirs juleslager nummer én som vi aldri blir lei av å høre.

Glogerorgelet klinger også med på et av fellesnumrene og allsangene og trakteres av prosjektleder Solbu. Hun spiller i tillegg en vakker julekoral av Bach «In dulci jubilo». (Jeg synger julekvad).

Christen Christensen, kirkens kapellan, holder andakt denne kvelden. Arrangøren lover både julestemning og adventsvarme i den lokale julekonserten. Det er gratis inngang, men det tas opp kollekt til Strømmestiftelsen ved utgang.

Kommentarer til denne saken