Høyre har gjennomført en lang valgkamp. Og de har hatt en tydelig plan. Ny kurs - og fullt Kongsberg-herredømme. Siden Spiten ble valgt til Høyres ordførerkandidat i juni i fjor, har hun oppført seg som en ordfører. Gjennom sosiale medier og siden “Ordførerkandidaten Line Spiten” har hun tatt med seg folket på besøk til Kongsbergs-bedrifter, i Pride-tog, på Høyre-konferanser og familieferier for å nevne noe. Da de øvrige partiene begynte å fokusere på valgkamp og å vise seg frem skikkelig, hadde Line Spiten holdt på i over et år allerede. Alltid med en tydelig blåkledd gjeng i ryggen, som alle deler, liker og heier. Det er noe unorsk over det hele, men ifølge meningsmålingen vår så funker det jo.

Høyre, uten tvil, er det største partiet, med hele 27,7 prosent, ifølge vår siste meningsmåling. Det er mye. Likevel en tilbakegang på 4,5 prosentpoeng fra forrige meningsmåling. Men, med et par slike målinger, og en aggressiv valgkamp bak seg - er det lett å tenke at Line Spiten blir vår nye ordfører, men det er langt fra sikkert.

Høyre har vært tydelig på at de vil ha ordføreren hvis de blir Kongsbergs største parti, men det er ikke gitt at det største partiet får ordføreren.

Vår sittende ordfører Kari Anne Sand er et godt eksempel på hvordan en kandidat fra et relativt lite parti, plutselig får den gjeveste stilling av dem alle. I 2015 fikk Kongsberglista hele 26,3 prosent av stemmene, et brakvalg med andre ord. Senterpartiet, med Sand i spissen, satt igjen med 8,1 prosent av stemmene. Da Kjell Gunnar Hoff ikke vil bli ordfører, endte forhandlingene til at Kari Anne Sand ble sittende igjen med klubba. Hoff ble varaordfører.

Arbeiderpartiet har vært tydelig på at de ikke vil støtte en ordfører fra Senterpartiet, men de har ikke sagt at de nekter å samarbeide med Sp. Basert på siste meningsmåling ville Rødt, Sv, Ap, Sp, MDG, V og Krf kunne skapt et flertall, og da kan ordførerposten plutselig være ganske så åpen. En ting er sikkert, vi har sett snodigere samarbeid enn som så i Kongsberg.

Nå er det siste innspurt! Kampen om velgerne er godt i gang, mens kampen om ordføreren starter egentlig ikke for fullt før neste uke. En ting er sikkert, dette blir spennende helt fram til ordførerkjedet blir hengende eller får en ny hals å henge rundt.