Gå til sidens hovedinnhold

Kan 14-åringer kjøre traktor på veien?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja! Jeg mener at vi på bygda kan begynne å kjøre som 14-åringer. Da tenker jeg ikke på bil og lastebil, men at det bør være en mulighet å kjøre traktor/ATV/moped i egen kommune. Helt håpløst forslag tenker kanskje mange, men hvorfor ikke gi det et forsøk. Det er mange gode argumenter for dette.

Fordi vi kan ikke møtes til hver en tid og det finnes flere som er modne nok i ung alder. Det finnes flere 17–18 åringer som ikke er modne nok i det hele tatt.

I USA finnes det flere stater som man kan kjøre før man er 16–18 år. I for eksempel Sør-Dakota har man mulighet til å ta førerkort allerede som 14-åring.

Dette mener jeg fordi for oss er det ikke bare å gå 5 minutter til butikken for alle. Kanskje må vi kjøre 10–15 minutter til butikken eller vi planlegger å møtes andre steder, men vi kan ikke fordi vi har ingen til å kjøre oss.

Jeg tenker også at vi må ta en nøye test og noen flere tester enn når man er 16 år. En annen ting er at man bare kan kjøre i sin egen kommune.

Mitt forslag er at det er 5 steg på testen.

Forslag til hvordan testen/opplæringa kan utføres.

Steg 1. Teoritest

Steg 2. Trafikkregler opplæring og etterpå test

Steg 3. Last og nytte last

Steg 4. Kjøretrening

Steg 5. Kjøretest

Hvis du består kan du kjøre på veien.

Kommentarer til denne saken