Men saken roper etter noen tilleggskommentarer. Demonstrasjonen, arrangert av Efteløt Bygdelag, gjaldt to bruer over Lågen, den ene i det gamle tettstedet Hostvedt, og den andre i det som fremdeles er et levende og voksende tettsted, Efteløt. Begge bruene er smale. Begge bruene skulle få en sårt tiltrengt makeover i sommer, det syntes vi var bra. Ingen av bruene er morsomme å gå over. Det er direkte nifst å bevege seg over dem til fots.

Da vi registrerte arbeidene som begynte i sommer, tenkte vi hurra, så bra, kanskje de vil gjøre noe med det samme med dette problemet, da? At det er så trangt at en bokstavelig talt må dra inn magan hvis det kommer en trailer når man er på brua? Det ville jo vært supert!

For det er jo ikke bare slik at folk kvier seg for å sende unger over brua, det er absolutt utelukket å sende unger over brua – enten de skal på skolen eller på idrettsbanen eller på musikkøvelser eller besøke venner. Unger som har bodd ved bruenden har måttet få skoleskyss for å komme seg over på andre sida, til skolen, hundre meter unna. For det er Efteløt på begge sider av brua. På grunn av smal bru er det bortimot umulig å bevege seg til fots innafor tettstedet. Man må bruke bil. Dette gjelder Hostvedt også.

Det er den enorme biltrafikken i vår tid som er problemet. I gamle dager var veiene til for både føtter og bilhjul. En kunne gå på veiene. Nå er fylkesvei 40 skummel å gå på, og skumlest er bruene. All verdens kommunale tiltak for å få folk til å bevege seg mer, bruke sykkel mer, bruke beina mer, forurense mindre, strander på dette. Bygdeveier er ikke lenger for fotgjengere. Og bruer er det slett ikke.

Er det rart vi hadde forhåpninger da de begynte å mekke på bruene? Er det rart vi ble forbanna da vi fikk vite at bruene tvert imot skulle bli enda smalere? Vi ble så glade da ordføreren selv kom til demonstrasjonen. Så ble vi enda mer skuffet og forbanna da vi leste i avisen at det ikke lot seg gjøre, at det var umulig å hekte på en gangbru på siden av brua – noe lignende det arbeiderne bruker nå for å bevege seg fram og tilbake under arbeidet. Så da går det ikke an, da, å slå to fluer i ett smekk og lage farbar vei for både gående og syklende? Spare penger når man likevel er i gang? Og vi må bruke bilen? I all framtid?

Eller - kunne vi få en enkel, rimelig gang og sykkelbru over Lågen midt i Efteløt? Og i Hostvedt? De behøver ikke være så kule som Bølgen, men de behøver ikke være større enn den!

Det er så stusslig når det liksom ikke er slik at ting blir bedre – at det tvert imot blir verre enn før.