I leserbrevet 7. juli mener tidligere AP-ordfører Vidar Lande at han har løsningen på hvor Biltema kan etablere seg.

Han kan skaffe plass til det midt i sentrum. For som han sier “det er plass hvis man vil”.

Men la oss bare anta litt løselig at Biltema gjør en del research rundt hvilke behov de har, hvilke konsept som fungerer best osv. De bygger kanskje ikke de varehusene de gjør helt tilfeldig. Kanskje de har egne ansatte som faktisk er spesialister på akkurat dette.

I motsetning til Lande.

Det varehuset Biltema ønsker å etablere på Kongsberg er av samme størrelse som varehuset på Gjøvik. Det vil si at selve varehuset er på 7.000 kvm, og tomtearealet de behøver er på cikaa 25.000 kvm.

Og her blir det veldig klart at Lande, resten av AP i Kongsberg, pluss flere andre lokale politikere, ikke forstår hvilke dimensjoner og behov det er snakk om. Overfladisk interessert, overfladisk forståelse.

For tomten med bussgarasjene som Lande poserer foran er kun 4.353 kvm. Tomten Biltema trenger er 5,5 ganger så stor. Selve bygningen til Biltema er neste dobbelt så stor som hele tomten Lande foreslår.

Ta en titt på kartbildene, de sorte firkantene viser tomten Biltema trenger, og de rosa firkantene viser selve Biltema bygget.

Men fortvil ikke, Lande har flere gode ideer til hvor Biltema kan etablere seg.

Det mest kreative er kanskje på toppen av Skauløkka parkeringshus.

Kanskje en genial plassering, hadde det ikke vært for dette med størrelsen igjen da.

Tomten til Skauløkka Parkeringshus er 8.400 kvm. Ca 1/3 del av hva Biltema trenger.

Grunnflaten på parkeringshuset tilsier at Biltema’s varehus måtte vært bygget over 3 etasjer.

Lande’s handleopplevelse kan bli en fin treningsøkt når du har funnet en sykkel til guttungen i 1 etg, drar med deg padleårer og en grill i 2 etg, før du bare skal en liten tur opp i 3 etg for å ta med deg 10 sekker med betong (250 kg) til terrassen.

For ja, det er faktisk slik man handler på Biltema.

Et annet alternativ er at Lande ser for seg å rive kvartalet mellom Peckels gate, Møllergata, og Kirkegata for å lage plass. Ved buss garasjene må enten Jernbanestasjonen, sporene eller de nye leilighetsbyggene rives.

Det ene alternativet mer realistisk enn det andre.

Det er flott med innspill og forslag, og nå som Lande vet hva Biltema trenger så venter vi i spenning på nye forslag for sentrumslokalisering.

Skulle det dukke opp flere kvartal er det bare å ringe.

Forøvrig er jeg enig med Lande i at “politikerne må ikke la seg presse”. De må la seg utdanne. Lære, og sette seg inn behovene, fremfor å ri de gamle slitne hestene “Prinsipp” og “Bedreviter”.