Nylig ble en fransk lærer drept på bestialsk vis, basert på religiøs ekstremisme, for å ha gjort jobben sin, og benyttet sin grunnleggende rett til fri ytring.

Forrige uke gjorde en person i Kongsberg det samme, i form av å henge opp plakater som viser karikaturtegningen av Muhammed.

I Frankrike gjør man mange steder det samme, også i offentlig regi på offentlige bygg. Dette gjøres ikke med formål å provosere, men for å vise klart og tydelig at i den vestlige, frie verden finner vi oss ikke i at frykt for represalier skal tvinge oss til å gi fra oss en av de viktigste frihetene vi har.

Men hva skjer i Kongsberg når noen forsøker å vise tilsvarende solidaritet, og sende samme klare melding? Istedenfor at politiet påtar seg oppdraget med å forsvare de som ytrer seg fra represalier kan vi i Laagendalsposten lese (i en svært anonym artikkel noen dager etter) at politiet stiller opp med intet mindre enn fire (!) politibetjenter på døra til vedkommende, og gir klare beskjeder om at slike provokasjoner ikke er greit, og at det neste gang medfører anmeldelse!

Jarle Lindeland ved Kongsberg politistasjon sier sogar (sitat): «Dette er et tolkningsspørsmål, om det går under straffelovens paragraf om hatefulle ytringer versus ytringsfriheten.»

Nei, det er ikke det. Av en veldig enkel grunn: Straffelovens paragraf 185 (om hatefulle ytringer) beskytter utelukkende reelle, nålevende personer. Den beskytter ikke ideologier, teser, livssyn, nasjoner, objekter eller fiktive, avdøde personer. Å bedrive satire og mobbing av en religion er ikke på noen som helst måte i nærheten av å rammes av denne paragrafen, og det tror jeg de aller fleste med litt juridisk kjøtt på beina umiddelbart vil si seg enig i.

I forbindelse med politiets rolle rundt det nylige bråket med Sian, motdemonstranter og angrep mot politi, laget en av dine kollegaer denne flotte videoen, som på en særdeles god måte forklarer jusen i dette, og nettopp hvorfor slikt som det vi diskuterer her på ingen måte rammes (linken er offentlig og kan ses av alle, med eller uten facebookkonto):

https://www.facebook.com/watch/?v=3414394941915827

Dette handler om helt grunnleggende ytringsfrihet. Og det er nettopp ytringer som er upopulære som trenger beskyttelse, ikke de som er politisk korrekte.

Jeg forventer at politiet stiller opp og forsvarer ytringsfriheten vår, istedenfor å gjøre seg til en del av angrepet mot den. At politiet ønsker å forebygge bråk er forståelig, men det får ikke lov til å gå på bekostning av grunnleggende friheter. Da får politiet heller takle bråket når det oppstår.

Jeg håper også at lokalavisa faktisk viser seg sitt samfunnsoppdrag verdig og lar det være åpent kommentarfelt på dette innlegget. Jeg har forståelse for at det fryktes en viss mengde støy om et slikt tema, men det bør ikke stå i veien for åpen debatt – om et tema som handler om nettopp det frie ord. Det går fint an å moderere enkeltbidrag om det skulle være nødvendig.