Se alle rådene oppsummert i faktarammen nederst i saken.

(Sande Avis): Både hund og katt har mye bedre hørsel enn mennesker, og på nyttårsaften kan dyrene bli svært redde på grunn av de høye lydene. Hvert år stikker både hunder og katter av som følge av redselen for fyrverkeri. Så nyttårsaften kan bli dramatisk for både dyr og eier.

Veterinær og daglig leder på Sande Dyreklinikk, Åse Marie Skjeggedal Borgen sier de får veldig mange henvendelser om nettopp dette, etter hvert som det nærmer seg nyttårsaften. Hun sier de gir mye generelle råd, og i noen få tilfeller skriver man også ut beroligende medisiner.

Når det gjelder katter, så viser ikke de redsel like godt som hunder. Et tegn kan være at de gjemmer seg eller legger ørene bakover. De kan også begynne å tisse inne eller utenfor kassen sin. Pass derfor på at du har en ren tissekasse lett tilgjengelig for katten.

– Man oppfatter ikke så lett om katter er redde, da de ofte vil trekke seg unna. Så katter er det fint om har en plass der de kan trekke opp i høyden, så føler de seg tryggere, sier Skjeggedal Borgen.

Et annet tiltak når det gjelder både hund og katt er å gi de en plass de kan være der du trekker for gardinene og setter på litt musikk, så det er ganske lyd- og lystett, så de ikke får med seg så mye av fyrverkeriet. Jo mindre de ser og hører, jo bedre.

– Hold dem inne, og bli hjemme

Hunder viser veldig tydelig når de er redde. Stressymptomer hos hund er at de kan bli rastløse, vandre rundt, bjeffe, skjelve, lav haleføring, gjespe og slikke seg rundt munnen. Hvis hunden din reagerer på lydene eller viser noen av disse symptomene burde du likevel ikke trøste hunden.

– Det er viktig at man prøver å ikke verken straffe dem eller trøste dem, fordi da forsterker man bare redselen hos hunden. Så man burde bare late som ingenting, og oppføre seg helt normalt, sier hun.

Skjeggedal Borgen sier videre at det beste er å holde både hund og katt inne på kvelden på nyttårsaften. Dette fordi de kan stikke av dersom de blir redde. Man kan sende opp raketter fra klokken 18 på nyttårsaften.

– Gå en god tur med hunden tidlig på dagen så de har lettere for å finne roen senere. Gjerne bare ut for å tisse hvis man må når det nærmer seg rakett-tid. Prøv å gå et sted det er mest mulig rolig. Men rundt midnatt burde man prøve å unngå å gå ut.

Katten bør ifølge Skjeggedal Borgen også holdes inne. Dette fordi at når katter blir redde kan de gå mye lenger vekk fra hjemmet enn de vanligvis gjør, og bli borte. Steng derfor katteluken. Du burde også holde deg hjemme, eller ha noen som kan være med dem.

– De burde ikke være alene hjemme, og du burde være i nærheten. Men hvis man har en voksen hund som du vet at aldri har reagert før, så går det sikkert greit, men ellers burde de ikke være alene, sier hun.

Lydtrening og medisinering

Skjeggedal Borgen tipser også om lyd-trening med langsom tilvenning. Det er for eksempel CD som spiller av lave nyttårs-rakett-lyder, der lydnivået gradvis øker. Det kan også brukes med tordenvær dersom hunden eller katten er redd for det.

– Begynn med lydtreningen i god tid før nyttårsaften. Gjerne minst et par uker i forveien, eller måneder dersom hunden eller katten er veldig redd, sier hun.

Her er eksempel på en slik treningsvideo: https://youtu.be/HmGlA7U6f-w
Det finnes også lydklipp på Spotify, under «Dog training fireworks». (Start med lav lyd)

Skjeggedal Borgen sier også at det finnes beroligende fôr som man kan begynne med noen uker før nyttårsaften. Det skrives kun i spesielle tilfeller ut beroligende munngel, som kun brukes på selve dagen. Det finnes også feromoner-spray, duftspreder eller halsbånd med et luftstoff som er beroligende. Det kalles Feliway for katter, og Adaptil for hunder. Kan kjøpes hos veterinær eller i dyrebutikk.

Man kan prøve å gjøre de samme tiltakene for andre kjæledyr, som kaniner, marsvin og høner.


Tips oppsummert + ekstra tips

◈ Hold både hund og katt inne. Ikke la de se fyrverkeriet. Hold gjerne katten inne kvelden før og etter nyttårsaften også

◈ Oppfør deg som normalt, og ikke gjør noe stort nummer ut av fyrverkeriet

◈ Ikke trøst eller straff. Belønn heller med godbit eller kos når de roer seg og legger seg ned. Å stryke rolig på brystet kan virke beroligende

◈ Gå en lang tur med hunden, og aktiver gjerne hund og katt tidligere på dagen

◈ Finn et rolig sted med minst mulig lyd og lys til hunden og katten. Katten liker å ligge i høyden

◈ Venn hunden og katten til fyrverkeri med lydklipp i god tid

◈ Ha på musikk, radio eller TV på nyttårsaften, som skjermer fra lyden av fyrverkeriet

◈ Beroligende: Adaptil er beroligende feromoner for hund, og Feliway for katt. Begge reseptfrie. Dersom hunden eller katten er veldig redde, bør man kontakte veterinær

Ekstra tips:

◇ Dersom hunden og katten ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til det

◇ Aktiviser med innendørs lek eller et bein/aktiveringsleker, slik at de får noe annet å tenke på

◇ Gi gjerne mat litt sent, de faller lettere i ro hvis de er mette

◇ Oppmuntre gjerne hunden til å bli på plassen hvis den går rundt

◇ La hunden være sammen med en annen hund som ikke er redd, dersom dette er mulig

◇ Man kan lage ørepropper av bomull, men pass på at de ikke kommer for langt inn i ørene eller er ubehagelig

◇ Lukk vinduer og dører for å maskere lyden best mulig

◇ Bruk sele når du går tur i dagene før, under og etter nyttårsaften, i tilfelle hunden blir skremt av fyrverkeri og kommer seg ut av halsbåndet

Kilder: Evidensia- tren hunden din til nyttårsaften, Hundehelse- 10 tips til hundeeiere på nyttårsaften, Smådyrsklinikken- Nyttårsaften med hund og katt, Mattilsynet- Gi hunden en god start på det nye året