Gå til sidens hovedinnhold

Klimaforandringer

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ser at Norge og Saudi-Arabia er de landene som har høyest prosent klimaskeptikere. Saudi-Arabia er allerede ørken, og vi kan tåle litt varmere klima og stigende havnivå. Begge har olje og bra med penger.

Klimaforskerne er bekymret for alle klimagassene vi slipper ut. Kan det være så farlig? Hvis jeg har forstått det riktig, så legger de seg som et tynt slør i atmosfæren og hindrer varmestrålene fra jorda å slippe ut. Den effekten kjenner jeg godt igjen når jeg drar dyna over meg om kvelden for å holde på kroppsvarmen. Mange ganger kan det likevel være godt å sette opp vinduet for å slippe ut litt varme og få frisk luft inn i stedet. Med klimagassløret rundt jorda minker muligheten til å slippe ut varmen slik at temperaturen på jorda stiger.

Da klimaforskerne på 80- og 90-tallet varslet om, at dersom vi ikke reduserte CO2-utslippene, ville det få store konsekvenser for livet på jorda, hørtes det utrolig ut. Det ville bli mer ustabilt vær med stormer, flom og tørke. Havnivået ville stige og isen smelte. Siden da har CO2 utslippene bare økt og vi begynner å se konsekvensene. Det er litt skummelt å se hvor godt deres varsel allerede stemmer med det som skjer rundt om i verden nå.
Sist søndag var tre av innslagene i Dagsrevyen om hendelser som hadde med klimaforandringene å gjøre.
Nå blir det opp til oss. Skal vi lukke øynene for det som skjer og håpe på at det går over eller er det muligheter for at vi kan bidra litt med å redusere forverringen?

Kommentarer til denne saken