KOG skal levere fjernstyrt tårntjeneste til Menorca

TIL MENORCA: Flytrafikken kan fjernstyres ved hjelp av et 360 graders høyoppløselig kamerasystem.

TIL MENORCA: Flytrafikken kan fjernstyres ved hjelp av et 360 graders høyoppløselig kamerasystem. Foto:

Kongsberg Gruppen, Avinor og Gesnaer Consulting skal i samarbeid levere fjernstyrte tårntjenester til Menorca Lufthavn i Spania.

DEL

Det melder Kongsberg Gruppen (KOG) i en pressemelding fredag. De kaller dette et internasjonalt gjennombrudd for fjernstyrte flytårn.

Den fjernstyrte flytårntjenesten tilbyr et høyoppløselig 360 graders panorama kamerasystem som erstatter den tradisjonelle overvåkingen av luftrommet og rullebaner.

Kameraløsningen består av en roterende plattform med 360 graders dag- og nattkameraer. I tillegg har den en operatørstyrt plattform som består av dag- og nattkamera, laseravstandsmåler og signallys. Flygelederne får bildene og utsikten i sanntid på høyoppløselige skjermer. Systemet kan utvides til kontroll av flere flyplasser, tilsvarende hva Avinor har gjort i Norge.

– Fjernstyring av flytrafikk gir nye muligheter for å levere lufttrafikktjenester på en sikker og kostnadseffektiv måte. Dette gjøres med avansert teknologi kombinert med veletablerte prosesser og metoder for trygg og sikker flytrafikk, sier Kjetil Reiten Myhra, EVP i Kongsberg Defence & Aerospace AS.

Systemet skal leveres i 2021.

LES OGSÅ: Endelig skal Kongsberg-teknologien settes i gang på flere flyplasser

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken