Det er rett og slett trist lesning å se at dugnadsgjengen er i ferd med å miste motivasjonen for å fortsette det fantastiske arbeidet de driver med. For, det er så utrolig mye mer enn dugnadsarbeide. Det er en fantastisk hobby som hele byen har nytte og glede av. Det er en hobby som gir dem viktig fysisk aktivitet, samtidig som den er nyttig og til glede for veldig mange. Mange som lar seg inspirere til å inspisere det de gjør, og dermed kommer seg ut i friskluft og aktivitet. Det er en hobby som gir dem viktig sosial omgang. Det er med andre ord en hobby som gir livskvalitet og livsglede til både dem selv, og resten av Kongsbergs befolkning. Jeg er superstolt av dere, og veldig imponert!!

Videre er jeg mindre imponert over Svein Skarheim, som det ene øyeblikket snakker om at Geir Loe Winsrygg ikke klarer å skille sak og person. For så i neste øyeblikk å stenge døra for dugnadsgjengens sesongavslutning i Kongensgruve, fordi han ikke liker GLWs uttalelser om/til den tidligere direktøren Alfhild Skaardal. Spør du meg, er det litt som om hele fotballaget får rødt kort med en gang de entrer banen i en fotballkamp, fordi en spiller har slengt kommentarer til dommeren … i forrige kamp. Og, det er i alle fall langt unna å skille sak og person. Svein Skarheim gjentar til stadighet at han er «imponert og kjempepositiv» til dugnadsgjengen og det arbeidet de gjør, men hva hjelper det, når det ikke vises med handling?!

Ha en ting klart, jeg er sterkt imot alt som likner på personkarakteristikker og hets. Det hører ikke hjemme i noen debatter. Samtidig forstår jeg godt at frustrasjon over flere år kan føre til uttalelser man burde holde seg for god til. Kanskje på tide å finne ut hva debatten egentlig burde dreie seg om?

Gruveåsen er et fantastisk område, og selve grunnlaget for byens eksistens. Det er et område vi er stolte av, som vi ønsker å vise fram og benytte i større grad. Det er et område som er viktig for deg og meg, for folkehelsen, for økt turisme, og dermed også for inntekt til de fleste områder i denne vakre byen vår. Og, sånn jeg ser det, en veldig viktig del av både Bergverksmuseet, skimuseet og byen generelt. Det er jo der det hele begynte, folkens!!! Fokus bør være på hva som skal til for å oppnå et godt og produktivt samarbeide. Se bort fra fortiden, artig ordvalg når det gjelder gruveåsen om jeg selv skal si det. Hvis fokus stadig ligger på «han sa, hun sa» vil man ikke komme videre?!

Hvilket behov, i tillegg til anerkjennelse, er det dugnadsgjengen har? På hvilken måte kan Bergverksmuseet være behjelpelig med å dekke tette? Fokus på hva kan de gjøre, framfor, nei, kan ikke, umulig, vanskelig, går ikke osv

Jeg vil avslutte med nok en gang å berømme den fantastiske innsatsen som har vært gjort, og be om at Dugnadsgjengen, med stor D, bruker vinteren til å lengte tilbake til gruveåsen, og det fine med den og dugnaden der. Tenk på det gode kameratskapet, samholdet, den herlige aktiviteten, gleden ved å få være ute, og gjøre noe nyttig både for egen kropp. Og, også den glede du gir til alle oss andre som setter pris på området, og historien du legger fram i dagen for oss. Med din rolle i Dugnadsgjengen, er du vår tids gruvearbeider, som avdekker «sølvet» i form av den kulturhistoriske verdien i berget. Bruk den lengten til å finne tilbake til motivasjonen. Være så inderlig snill, hovedsakelig for din egen del, ikke la en mann få ødelegge for deg … og meg :wink: