Gå til sidens hovedinnhold

Kongen åpnet satellittstasjon med Kongsberg-teknologi

Artikkelen er over 2 år gammel

I forbindelse med det norske statsbesøket til Chile, åpnet Hans Majestet Kong Harald Kongsberg Satellite Services (KSAT) sin nye satellittstasjon i Punta Arenas.

Dette skriver Kongsberg Gruppen i en pressemelding onsdag.

Åpningen av stasjonen i Punta Arenas gjør at KSAT styrker sin kapasitet for nedlasting av satellittdata over den sørlige halvkule, og utgjør i kombinasjon med Troll-stasjonen i Antarktis en unik kapasitet.

Troll er en norsk stasjon på Antarktis, der Kongsberg-lege Laila Røise nå bor for å overvintre på stasjonen.

LES OGSÅ: KOG skal overvåke all oljeproduksjon 

Polare baner

Etableringen gjør at data fra satellitters i polare baner når frem til sluttbrukeren enda raskere enn tidligere.

Tromsøbaserte KSAT er en verdensledende leverandør for mottak av satellittdata. Selskapet har et nettverk av satellittstasjoner over hele kloden, inkludert Svalbard og Antarktis.

Stasjonen i Punta Arenas består i dag av seks antenner. To for mottak av data fra jordobservasjonssatellitter og fire antenner for selskapet Iridium Communications. På grunn av den strategiske beliggenheten, forventes det at stasjonen blir ytterligere utvidet i årene som kommer.

Les også

Tar med Mina (3) på 20 dagers påsketur i fjellet

 

Viktig i det globale nettveket

- Etablering av bakkestasjonen i Punta Arenas er et viktig tillegg til KSAT sitt globale nettverk. Stasjonen er strategisk plassert langt sør på det amerikanske kontinentet og styrker vårt globale fotavtrykk i kombinasjon med vår stasjon Troll i Antarktis, som ligger på 72 grader syd, sier Rolf Skatteboe, administrerende direktør i KSAT.

Norge og Chile ligger begge gunstig til med landområder langt mot nord og sør som gjør landene til ideelle steder for nedlasting av data fra satellitter i polare baner.

- Som en del av vår unike pol-til-pol forbindelse, vil denne stasjonen bli en viktig ressurs også i kampen mot illegalt fiske. Viktig informasjon kan nå samles inn og overføres til analyse enda raskere, sier Nina Soleng, direktør for markedsføring og kommunikasjon i KSAT, i pressemeldingen.

 

Også statsråder

Under det chilensk-norske næringslivsseminaret i Santiago i forbindelse med statsbesøket, deltok KSAT på en konferanse med representanter fra begge land som diskuterte den økende bekymringen rundt illegalt fiske globalt. KSAT sitt bidrag i kampen mot ulovlig fiske er overvåkning av havområder, deteksjon av fartøy og rapportering om mistenkelig adferd for å sikre integriteten til beskyttede havområder.

Det norske statsbesøket til Chile markerte 100 år med diplomatiske forbindelser mellom Norge og Chile og foregikk i tidsrommet 26. til 31. mars. Foruten kongeparet deltok utenriksminister Ine Eriksen Søreide og fiskeriminister Harald Tom Nesvik.

Les også

Kongsberg-lege reiser til Antarktis for å overvintre

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.