Gå til sidens hovedinnhold

Kongsberg Gruppen gir bredbånd til den internasjonale romstasjonen

Astronauter skal vandre i verdensrommet for å montere utstyr fra Kongsberg Gruppen på den Internasjonale Romstasjonen. Utstyret vil gi mannskapet om bord raskere og sikrere bredbåndstilgang til bakkestasjoner på jorden.

Romvandringen blir strømmet på NASA TV https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/#public 27. – 28. januar 2021, i tidsrommet 11.30-20.30 norsk tid. Det er astronautene Mike Hopkins og Victor Glover som er utvalgt for ISS Expedition 64 U.S. Spacewalk 69, ifølge NASA.

Kongsberg Gruppen har levert kritiske komponenter til Columbus Ka-band Terminal (ColKa) bredbåndsterminalen for den internasjonale romstasjonen (ISS). ColKa er utviklet av MDA Space and Robotics Limited i Storbritannia, og ble skutt opp med det kommersielle forsyningsfartøyet Cygnus sommeren 2020.

Terminalen er nå planlagt montert på utsiden av Columbus ved hjelp av de utvalgte astronautene.

(Saken fortsetter under bildet).

Stort øyeblikk

– Vi gleder oss til å se romvandringen bli strømmet på NASA TV. Det er stor stas å se at teknologien vi har utviklet bli montert utenpå romstasjonen, sier Grunde Joheim, Senior Project Manager, Kongsberg Space Electronics i en pressemelding.

Kongsberg Gruppen leverte de såkalte frekvenskonvertere til Colka-terminalen allerede i 2017. Utvikling, produksjon og testing er utført av selskapets fagekspertise innen romelektronikk.

– Teamet vårt i Horten har gjort en fremragende jobb i å utvikle, produsere og kvalifisere «state-of-the-art» konvertere som inngår i bredbåndsmodulen, sier Ellen Dahler Tuset, Vice president Marketing & Business Development, Kongsberg Defence & Aerospace.

ColKa vil sikre raskere overføring av vitenskapelig data og høyoppløselig video fra astronautene på ISS til forskerne på jorden. Terminalen har en hastighetskapasitet opptil 50 Mbit/s overføring til jorden og 2 Mbit/s overføring til ISS, som gjør at forskerne på jorden kan se forskningsresultater nærmest i sanntid.

Mye arbeid

– Dette er et godt eksempel på Norges evne til å vinne romprosjekter internasjonalt. Frekvenskonverterne for ColKa er et resultat av et langt utviklingsløp hvor Norsk romsenter har vært en viktig støttespiller for å sikre konkurransedyktige frekvenskonvertere, både gjennom følgemiddelkontrakter for teknologimodning og godkjennelse av ARTES-prosjekter, sier Joheim.

ARTES er ESAs program for forskning og utvikling, som godkjennes og administreres for norske bedrifter av Norsk romsenter. ColKa er et tillegg til kommunikasjonssystemene som allerede finnes om bord på romstasjonen, og signalene vil gå via det europeiske satellittkommunikasjonssystemet European Data Relay Satellite (EDRS).

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.