Kongsberg Gruppen skal bidra til bedre mobildekning – fra verdensrommet

THURAYA 4: Dette er satellitten som Kongsberg Gruppen skal levere teknologi til.

THURAYA 4: Dette er satellitten som Kongsberg Gruppen skal levere teknologi til. Foto:

Airbus Defence and Space har inngått en ny og viktig kontrakt med Kongsberg Gruppen. Kontrakten er for leveranser til en mobilkommunikasjonssatellitt.

DEL

– Vi har ikke anledning til å oppgi kontraktsverdi, men avtalen er betydelig for vårt romfartsmiljø, sier Ronny Lie, kommunikasjonssjef i Kongsberg Gruppen (KOG).

I en pressemelding skriver KOG at de har utviklet markedsledende elektronikk for bearbeiding av satellittdata, som enkelt fortalt vil gi bedre mobildekning i områder der det er manglende eller utilstrekkelig bakkenettverk.

– Dette skal inngå i Airbus Defence and Space’s nye mobilkommunikasjonssatellitt, Thuraya 4-NGS. Avtalen inkluderer videreutvikling og leveranse av elektronikk som skal gjennomføres av Kongsberg Defence & Aerospace, divisjon Space & Surveillance i Horten, fortsetter Lie.

Bedre mobildekning

Satellitten vil gi forbedret dekning og fleksibilitet for mobil tale og data over Europa, Afrika, Sentral-Asia og Midtøsten. Airbus Defence and Space' nye generasjon av modulære digitalprosessorer tilbyr full fleksibilitet for over 3.200 kanaler og dynamisk allokering til et stort antall antennestråler.

– KOG skal levere integrerte L-bånd pre- og postprosessorer. Satellittene kan tilpasses til gjeldende kommunikasjonsbehov, både når det oppstår nye behov eller når kapasiteten i et område er for svak. L-bånd-prosessorene er «SAW»-baserte (Surface Acoustic Wave filters) og utviklingen er støttet av ESA og Norsk Romsenter, opplyser Ronny Lie.

Global tilstedeværelse

Kognsberg Gruppen skriver i sin pressemelding at de har en sterk utviklings- og produksjonskapasitet for satellittelektronikk, med leveranser til mer enn 200 satellitter fram til i dag. Selskapet har en global tilstedeværelse hos de største aktørene i markedet for verdensrommet.

– Vi er stolte av tilliten Airbus Defence and Space viser oss. Airbus Defence and Space har vært en viktig kunde gjennom mange år, og denne avtalen bekrefter vår ledende posisjon innen mobil GEO-satellittmarkedet. Dette gir grunnlag for vekst og videre utvikling, sier Ellen Dahler Tuset, Markedsdirektør for Space and Surveillance, Kongsberg Defence & Aerospace.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken