Morten Qvenild lager bestillingsverk

HOVEDPERSONEN: Morten Qvenild har satt av god tid til å lage bestillingsverket, som skal framføres på EnergiMølla 20. mai og 5. juli.

HOVEDPERSONEN: Morten Qvenild har satt av god tid til å lage bestillingsverket, som skal framføres på EnergiMølla 20. mai og 5. juli. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Det vil ta masse tid for at dette skal bli ordentlig.

DEL


Morten Qvenild synes det er moro å bli spurt om å lage et bestillingsverk.

Anledningen er at EnergiMølla er 15 år i år og dette blir hovedarrangementet i jubileumsåret.

Tillegg til Qvenild selv skal flere gode Kongsberg-musikere være med og framføre verket, som har fått tittelen «Area 51».

Hanne Hukkelberg skal synge, mens Ivar Grydeland og Tom Hasslan skal spille gitarer. Forfatter Frode Grytten skal bidra med opplesning og Stig Gunnar Ringen står for lyddesign.

– Alle musikerne har sitt opphav på Kongsberg, bortsett fra Frode Grytten som vil kunne belyse tematikken fra sitt Odda-perspektiv, en by som i historie og utstrekning er sammenlignbar med Kongsberg, forteller Qvenild.


LES OGSÅ: Morten Qvenild disputerer fredag 13.


Er i gang

Han er så vidt i gang med å komponere verket.

– Jeg begynte i går, svarer Qvenild da vi torsdag spør ham om hvor langt han har kommet.

Han synes selv han har fått en bra start. Verket vil få forskjellige partier med et par ytterpunkter, hvor vi snakker country i den ene enden og veldig teknobasert i den andre enden.

Qvenild regner med å gjøre mesteparten av komposisjonen ferdig før han presenterer det for de andre musikerne.

Det er EnergiMølla i samarbeid med Kongsberg jazzfestival som er oppdragsgivere for bestillingsverket. Tanken er å hedre det unike musikkmiljøet i Kongsberg som er dyrket fram over mange år. Verket «Area 51» skal framføres på EnergiMølla 20. mai og på jazzfestivalens åpningsdag 5. juli.

Area 51 er navnet på et hemmelig område i Nevada der det amerikanske forsvaret tester ut fly og våpensystem. Det er også kontrollsenter for avanserte droner. Her ble det legendariske U2-flyet prøvd ut og viktige deler av teknologien bak måneferdene utviklet. Musikken vil altså utspille seg i dette landskapet, et sted der ørkenkøntri og tekno leverer side om side.


LES OGSÅ: Har investert prispengene i et snasent mikrofonsystem til flygel


Nytt og gammelt

Bestillingsverket vil speile delingen mellom det naturlige og det menneskeskapte, det dynamiske og det kontrollerte.

EnergiMølla representerer møtet mellom nytt og gammelt, mellom natur og teknologi. Gjennom en lang historie som mølle på 1800-tallet, som lokale for kraftproduksjon på 1900-tallet og nå som kultursentrum, har bygget forent naturkrefter, mennesker og teknologi.

– Dette møtet inspirerer meg som komponist, og spiller direkte tilbake på instrumentet jeg selv har konstruert, et piano der akustikk og teknologi er to forente størrelser. Det er dette instrumentet som utgjør komposisjonsverktøyet i prosjektet, og som musikken vil kretse rundt, sier Qvenild.


LES OGSÅ: Slik blir jazzvåren

Gleder seg

– Morten Qvenild er en nyskapende komponist som ikke er redd for å gå nye veier. Vi er veldig takknemlige for at han har sagt ja til dette oppdraget, sier Tor Dalaker Lund, leder for festivalens programkomité.

Også sjefen på EnergiMølla gleder seg.

– Jeg er svært glad for det gode samarbeidet mellom Jazz Evidence, Kongsberg Jazzfestival og EnergiMølla, der vi alle har et felles mål om å skape gode kulturopplevelser. I anledning EnergiMøllas 15-års jubileum er det en glede å kunne presentere et flott bestillingsverk som har kommet si stand på bakgrunn av dette samarbeidet, og attpåtil med et kremlag av musikere med utspring fra Kongsberg. Dette kommer vi til å glede oss over de neste 15 årene, sier Yngvild Kristensen, daglig leder på EnergiMølla.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.