To jazzlegender er klare for festivalen

VETERAN: Archie Sheep holder konsert i Kongsberg musikkteater 5. juli.

VETERAN: Archie Sheep holder konsert i Kongsberg musikkteater 5. juli. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kongsberg Jazzfestival er stolte over å kunne presentere to jazzlegender til neste års festival.

DEL

Den ene er saksofonisten Archie Sheep. Han var med og nydefinerte jazzen på 1960-tallet, og er fremdeles i full aktivitet.

Da han feide inn i det progressive jazzmiljøet i New York på 1960-tallet, hadde han en fyldig musikalsk erfaring i bagasjen.

Som så mange andre av tiårets nyskapere hadde han stor sans for den afroamerikanske musikkarven. Han hadde spilt både blues, spirituals og rhythm`n blues. Han har alltid hatt stor respekt for sine forgjengere i jazzen, som Charlie Parker og Duke Ellington.

Historisk sus

Etter å ha bidratt til en av de største musikalske omveltningene i jazzens historie, sammen med musikere som Cecil Taylor, John Coltrane og Don Cherry, tok musikken hans etter hvert en ny retning, men egentlig var det en vending tilbake til røttene. 

Han har i senere tid spilt inn plater med blues, spirituals og Charlie Parker-låter, og det er musikk i den leia han primært spiller i dag. Men intensiteten, pasjonen og nærheten og intimiteten i uttrykket har han fremdeles i fullt monn. Konserten på Kongsberg Jazzfestival vil ha et historisk sus over seg, men vil likevel bli en høyst samtidig og aktuell begivenhet.

Eksklusivt

Når en saksofonlegende hedrer en annen, vet du at jazzhistorien blir skrevet foran dine egne øyne. Den 81 år gamle jazzlegenden Archie Shepp’s bånd til John Coltrane går tilbake til begynnelsen av egen karrige, da Coltrane jobbet med pianisten Thelonious Monk. Shepp pleide å gå og høre ham spille hver natt på Five Spot i Philadelphia og husker å beundre alt om «Trane»: «Hans disiplin, hans kjærlighet og lidenskap for musikk. Han hadde alt», ifølge Shepp. 

Eksklusivt for Kongsberg Jazzfestival, vil Shepp hylle den største saksofonisten og stilskaperen John Coltrane.

Konserten holdes i Kongsberg Musikkteater 5. juli 2019.

Bill Frisell

Komponist og gitarist Bill Frisell blir gjenkjent som en av de ledende gitaristene i jazzens historie siden sent på 1980-tallet. Nå tar han på ny turen til Kongsberg jazzfestival.

Frisell har vært med  og  påvirket musikken rundt oss i flere tiår og har gjort samarbeid med blant annet Paul Motian, Elvis Costello og John Zorn for å nevne noen. 

Han er kjent for sine høyt hedrede innspillinger og hadde sin siste utgivelse våren 2018.

Under konserten i Kongsberg spiller Frisell sammen med Thomas Morgan og Ruby Royston. Morgen er en av de mest etterspurte jazzbassistene på den internasjonale scenen og Royston fyller inn trioen som en elsker av alle sjangre av musikk, men som utvider sine horisonter inn i jazzverdenen.  

Denne konserten holdes på EnergiMølla 5. juli 2019.

LES OGSÅ:

Highasakite kommer til Kirketorget jazzlørdagen

Ingen typisk jazzmann

Verdenskjent vokalgruppe til jazzfestivalen

Folkefest ga rekordoverskudd

Madrugada kommer!

Popkometen Sigrid kommer til jazzfestivalen

Alan Walker + Highasakite = sant

Tre av jazzens største stjerner kommer til festivalen

Artikkeltags