Kultband til jazzen

TAR EN DOBBEL: Art Ensemble of Chicago holder to konserter på EnergiMølla under jazzfestivalen.

TAR EN DOBBEL: Art Ensemble of Chicago holder to konserter på EnergiMølla under jazzfestivalen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Helt fra starten i 1960-åra har Art Ensemble of Chicago hatt en helt spesiell posisjon hos svært mange dedikerte jazzelskere.

DEL

Under jazzfestivalen skal de holde konserter på EnergiMølla både fredag og lørdag kveld.

Bandet er i utgangspunktet et frijazzband, men trekker elementer fra hele jazztradisjonen, og mye annen musikk også, inn i musikken sin. Det musikalske uttrykket er ekstremt variert. Det kan være følelsesfylt, kaotisk, hardtswingende, energisk og grenseoverskridende. Og det er aldri kjedelig.

LES OGSÅ: Økt satsing på Barnivalen

Visuelt

– Da den sjeldne muligheten om å få Art Ensemble of Chicago til Kongsberg bød seg, slo vi like gjerne til med to konserter, sier medlem av programkomiteen Ståle Liavik Solberg entusiastisk.

Saksofonisten Roscoe Mitchell var en av grunnleggerne av AACM (Association for the Advancement of Creative Music). Ut av dette miljøet grodde Art Ensemble of Chicago fram. Fra første tone sto bandet fram som noe helt spesielt. Alle musikerne spilte mange forskjellige instrumenter, og påkledning og ansiktsmaling gjorde konsertene til visuelle opplevelser også.

Bandet består av Roscoe Mitchell (saksofoner og fløyte), Hugh Ragin (trompet, flygelhorn og pikkolotrompet), Junius Paul (bass) og Don Moye (trommer).

SE OGSÅ: Jazzfestivalen 2016 i bilder

Godt humør

Også bandet Gammalgrass er klare for jazzfestivalen. De skal spille på Christians kjeller under jazzonsdagen.

Gammaldans har overraskende mye til felles med tradisjonell, amerikansk bluegrass. Musikken er basert på mye av den samme harmonikken og rytmikken. Godt humør og lave skuldre kombinert med virtuost samspill kjennetegner konserter med Gammalgrass.

– Med multiinstrumentalist Stian Carstensen i spissen for et band bestående av de glimrende jazzmusikerne Ole Morten Vågan og Ola Kvernberg, kommer dette til å bli et fyrverkeri av en konsert, sier festivalsjef Kai Gustavsen.

LES OGSÅ:

Helaften med særingjazz

– Dette er en Once in a liftetime-mulighet

Morten Qvenild lager bestillingsverk

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.