Kongsberg kommune bør erklære klimakrise nå!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi har en global klimakrise.

Så smått begynner det å sige inn hos de fleste, men fremdeles er det noen som ikke vil se fakta. I tillegg er det enda flere som tror det ikke haster.

Men mange sterke stemmer sier fra – dette haster! Dette er alvorlig! De yngste sier fra. Tusenvis av skoleelever har gått i flere tog og forlangt at krisa tas på alvor. Besteforeldrene i landet vårt sier fra – Besteforeldrenes klimaaksjon sier at vi må erklære klimakrise.

Men Norges utslipp har økt – i motsetning til andre land i Europa. Og regjeringen somler. Derfor må vi begynne i kommunene og fylkene – erklære klimakrise i kommune- og fylkesstyrer. Arbeidet med dette har pågått en stund, initiert av miljøorganisasjoner og partier som tar klima og naturmangfold på alvor.

SV har fremmet forslag i Stortinget om å erklære nasjonal klimakrise – det ligger til behandling i energi- og miljøkomiteen. En underskriftskampanje over hele landet er i gang for å få fylker til å erklære klimakrise, og 11 av 18 fylker hadde blitt med, sist jeg sjekket.

Bodø var den første kommunen som erklærte klimakrise, senere har Tromsø, Stavanger, Bergen og andre erklært det samme. I Drammen er det levert inn interpellasjon fra MDG for å erklære klimakrise. I Kongsberg har SV levert inn interpellasjon til kommunestyret.

Gjør det noen forskjell da, å erklære at vi har en krise? Er det ikke bare symbolpolitikk? Nei, det er ikke det. Det er å la alvoret synke inn, det er å skynde på endringene som må til for at vi skal unnslippe altfor store ødeleggelser. Sykloner, flom, tørke, – med reduksjon av dyrkbare områder, som fører til matmangel, som fører til migrasjoner, som fører til uro og opprør og i verste fall krigføring – dette er risikoen vi står overfor.

Derfor bør det erklæres klimakrise i Kongsberg kommune. Mens vi venter på at det skal skje nasjonalt i Norge. Slik at vi ser like alvorlig på denne krisa som de gjør i Storbritannia, i Irland, i Sveits, i Canada. Alle disse landene har skjønt alvoret og erklært «climate emergency».

Nå må Kongsberg vise både skoleelevene og besteforeldrene og alle andre at vi anerkjenner hvor alvorlig denne situasjonen er. 

Toril Mesna

leder i Kongsberg SV

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken