Novellekonkurranse for 7. trinn

Kongsberg Krim er ikke bare for voksne, også elever i Kongsbergskolen er involvert i krimfestivalen på ulike måter. I snart et tiår har Kongsberg Krim, Sølvtråden, Oppveksttjenesten og Kongsberg bibliotek samarbeidet om en novellekonkurranse for elever på 7. trinn. Og i år kunne vi endelig ha prisutdeling på Energimølla igjen, slik vi hadde det før pandemien!

Det er åtte klasser som får tilbudet hvert år. De får et skrivekurs med forfatter Siv Wyller, litt informasjon om sjangeren krim og hva en novelle er, og så skriver de sin egen krimnovelle som leveres inn til konkurransen.

I år har juryen lest seg gjennom 176 noveller. Mange har jobbet mye med novellene sine, og skrevet mange sider. Dermed er det ikke få timer juryen bruker på å lese og vurdere, og vi har holdt på i flere uker. Jurymøtet var forrige uke, og etter noen runder med diskusjon og nye gjennomlesinger av de beste, så ble vi enige om tre vinnere.

Elever og foresatte i de klassene som har en av vinnerne, blir invitert til prisutdeling på Energimølla rett i forkant av den offisielle åpningen av Kongsberg Krim. Men ingen av dem får vite hvilken elev det gjelder, og hvilken premie den får, før selve prisutdelingen er i gang. Dermed er det mange spente elever i salen! (Og kanskje foresatte og lærere også?)

Juryen vil gjerne få fram at vi har sett mye fortellerglede og mange gode idéer til handling i år. Og de vi syntes klarte å fullføre dette best, ble altså disse:

3. premie gikk til Kristoffer Juul for novella «Mordet på Kongsberg Krim»

2. premie gikk til Oskar Berg-Moldestad for novella «Mordet på Grand»

1. premie gikk til Ingvild Søli Kolstad for novella «Jobben».

Det ble en litt overveldet 1. premievinner, så da ble det Hege Lislien fra juryen som leste novella hennes høyt for alle som var tilstede. Applausen etterpå var solid.

Hvert år ser vi også hvor flinke elevene er til å glede seg på andres vegne, og hvor stolte de er av klassekamerater som vinner en av premiene. Det er slik det bør være, og det viser Kongsbergs 7. klassinger gang på gang at de lever opp til.

De tre novellene som ble premiert blir lagt ut på hjemmesiden til Kongsberg Krim, så der kan dere lese og bli imponert selv.

Og til dere som går i 6. klasse nå – skriv det ned hvis du får noen gode idéer til en krimhistorie. Kanskje er det du som blir ropt opp på scenen på Energimølla om et år?