Snart kommer Riksteateret til byen!

Kommer til Kongsberg: Ingar Helge Gimle, Jan Martin Johnsen og Camilla Frey under en pressevisning av «Kollaps i kulissene». For første gang på svært lenge kommer Riksteateret til Kongsberg denne høsten.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kommer til Kongsberg: Ingar Helge Gimle, Jan Martin Johnsen og Camilla Frey under en pressevisning av «Kollaps i kulissene». For første gang på svært lenge kommer Riksteateret til Kongsberg denne høsten.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Artikkelen er over 2 år gammel

Riksteateret har lansert sin turnéliste for høsten. For første gang på svært lenge har de stoppested på Kongsberg.

DEL

År etter år har Laagendalsposten – og publikum – konstatert at Riksteateret har besøkt både Drammen og Notodden med sine forestillinger. Kongsberg har ikke vært på turnélisten.

Etter at Kongsberg musikkteater åpnet for to og et halvt år siden var håpet at Riksteateret skulle stoppe i den nye storstua.

I høst blir teaterdrømmen virkelighet.

LES OGSÅ: Riksteatret har ikke råd til å spille i Kongsberg 

Komedie

Og det er 20. oktober det skjer, når Hege Schøyen og Ingar Helge Gimle topper plakaten for «Kollaps i kulissene». Sammen har de det Riksteateret omtaler som et topplag av norske komedieskuespillere.

Så langt er stykket sett av 50.000. Publikum ler så de hyler og kritikerne jubler for originalen «The Play That Goes Wrong». Teaterstykket går på femte året i London og er blitt kåret til «Årets beste komedie 2015».

Her i Norge er teksten oversatt av Knut Nærum. Salen i musikkteateret er allerede halvfull.

LES OGSÅ: Storslått åpning av Pavescenen 

Høstprogram

Men dette er også det eneste stykket Riksteateret stopper på Kongsberg med. Riksteatrets sjef Tom Remlov presenterte onsdag menyen for høsten og for våren 2019.

– Jeg tror vårt store publikum skal finne like mye å glede seg over i det nye teateråret. Ikke minst er jeg stolt av at vi denne gangen har et repertoar med så mange gode og viktige historier fra norsk nåtid – som både «Havboka», «Tung tids tale» og «Fuglane» – og også «Bukkene Bruse lager rumpebrann». Det er med et slikt tilbud vi blir hele landets teater, sier Remlov til NTB.

Først ut denne høsten er en dramatisering av Olaug Nilssens roman «Tung tids tale», som hun fikk strålende kritikker og Brageprisen for. Boka bygger på Olaug Nilssens egen historie om hvordan det er å ha en gutt som er annerledes. Det er en kjærlighetshistorie, skrevet med både humor, sinne og varme. Marit Moum Aune setter i scene.

Marit Moum Aune er en av våre fremste og allsidige regissører. Spranget er stort fra hennes forrige oppsetning, den åtte og en halv time lange maratonforestillingen «Engler i Amerika» på Nationaltheatret til å lage teater av en kort roman som «Tung tids tale». Romanen er på 150 sider.

LES OGSÅ: Veggli vel vant kulturprisen

Kommer ikke til Kongsberg: Stykket «Stein i lomma» er Erik Poppes debut som teaterregissør. Fra venstre Øystein Martinsen, Erik Poppe og Hallvard Holmen.

Kommer ikke til Kongsberg: Stykket «Stein i lomma» er Erik Poppes debut som teaterregissør. Fra venstre Øystein Martinsen, Erik Poppe og Hallvard Holmen. Foto:

Urpremiere

«Tung tids tale» har urpremiere 24. august på Riksteatrets scene i Nydalen, og skal så ut på turné til 50 steder landet rundt.

En av våre mest erfarne og suksessfylte filmregissører, Erik Poppe, debuterer som teaterregissør i høst. Det skjer med en norsk versjon av komedien «Stones in his pockets», som på norsk har fått tittelen «Stein i lomma».

Den norske versjonen er laget av Ragnar Olsen, som har lagt handlingen til en filminnspilling i Nord-Norge. På scenen er det kun to skuespillere – Hallvard Holmen og Øystein Martinsen. De går ut og inn av hele 18 roller.

LES OGSÅ: Henning er ute med ny bok

For de minste

For de yngre kan Riksteatret by både på Roald Dahls «Georgs magiske medisin» og Egners «Karius og Baktus» i høst. Det blir også eget babyteater som spilles på dagtid. Den 25 minutter lange forestillingen «På havets bunn» er spesiallaget for barn fra null til fem år.

Artikkeltags