Gå til sidens hovedinnhold

«Kongsberg sykehus mottok tre pasienter. For to av disse sto ikke livet til å redde»

Kongsberg sykehus mottok flere av de skadde onsdag kveld. De klarte ikke å redde livet til alle.

Fem personer ble drept og to personer skadet under angrepet utført av en mann utstyrt med blant annet pil og bue på Vestsida i Kongsberg, onsdag kveld.

I forbindelse med den alvorlige hendelsen, ble Vestre Vikens beredskapsnivå umiddelbart økt.

– Kongsberg sykehus mottok tre pasienter. For to av disse sto ikke livet til å redde. Den skadde ble overført til Drammen sykehus for intensivbehandling, skriver Vestre Viken i en pressemelding.

LES OGSÅ: Gjerningsmannen ilagt besøksforbud mot foreldrene

Rød beredskap

På Kongsberg sykehus ble det straks satt rød beredskap, det høyeste beredskapsnivået. Etter hvert som situasjonen ble mer avklart, ble beredskapsnivået senket til gult, og torsdag morgen er beredskapen på grønt nivå.

– Kongsberg sykehus gikk umiddelbart i rød beredskap. Nødvendig kompetanse var på plass i løpet av minutter, sier klinikkdirektør Stein-Are Agledal ved Kongsberg sykehus.

Les også

Kommunen: – Vi fokuserer nå på å ivareta de pårørende og involverte

Kongsberg-drapene

  • Fem personer ble drept og tre personer skadet da en mann utstyrt med pil og bue, angrep folk på Vestsida i Kongsberg onsdag kveld.
  • En mann ble pågrepet kort tid etterpå. Dette er den 37 år gamle Espen Andersen Bråthen.
  • Mannen er tidligere dømt, blant annet for å ha truet sine egne foreldre. Bråthen ble fredag varetektsfengslet i fire uker, brev- og besøksforbud. Han er nå tatt hånd om av helsevesenet.
  • Lørdag ble navnene på de drepte offentliggjort. De drepte var Gun Marith Madsen (78), Hanne Merethe Englund (56), Liv Berit Borge (75), Gunnar Erling Sauve (75) og Andréa Meyer (52).

– Svært dramatisk

Agledal sier at akuttmottaket ble tidlig klar over situasjonen og at alle nødprosedyrer ble iverksatt.

– Dette var en svært dramatisk situasjon for de som var på jobb, og en stor belastning for de involverte. Alle gjorde en formidabel innsats, sier Agledal.

– Vi har gode rutiner for å ivareta våre ansatte. Vi har hatt debriefing av de involverte både i løpet av kvelden og i dag. Hyppig trening på beredskap og simulering av akutte hendelser, har gjort oss godt rustet til å håndtere en slik situasjon, sier han.

Onsdag kveld ble det arrangert fagsamling for intensivpersonell ved Kongsberg sykehus. Kursdeltakerne kledde seg om og var klare til å bistå i pasientbehandlingen sammen med de som allerede var på jobb.

Drammen sykehus kalte inn tre ekstra kirurgiske team for å være klare til å ta imot eventuelle skadde.

Ambulansetjenesten og AMK

– Vi reagerte umiddelbart da vi fikk henvendelsen. Situasjonen var meget dramatisk på AMK. Vi hadde store ambulanseressurser på plass etter kort tid, forteller klinikkdirektør Inger Lise Hallgren ved Prehospitale tjenester i Vestre Viken.

Klinikkdirektør Hallgren vil berømme de ansatte på AMK og i ambulansetjenesten som løste denne situasjonen på en svært god måte. Hun takker også de omkringliggende tjenestene som bisto.

Totalt ble det sendt 29 ambulanser til Kongsberg. Ressurser ble sendt fra store deler av Vestre Viken samt fra Oslo og Vestfold.

Det ble sendt tre luftambulansehelikoptre til Kongsberg. I tillegg ble det sendt ett redningshelikopter fra Rygge.

Hendelsen fant sted i tidsrommet for vaktskiftet på AMK. Dette gjerdet at det var åtte operatører på vakt, som er det dobbelte av vanlig bemanning.

Les også

Oppfordrer alle til å tenne et lys