Gå til sidens hovedinnhold

Kongsberg tilbake på toppen

Artikkelen er over 1 år gammel

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kongsberg er igjen på toppen av NHOs kommune-NM. I en svært krevende tid for hele Kongsbergsamfunnet er det godt å registrere at langsiktig arbeid med felles mål på tvers av bransjer gir synlig utvikling og resultater.

Hver og en av dem som nå opplever å miste jobben representerer en krise. Hele Kongsberg-samfunnet tar del i denne krisen, vi står sammen i en av de aller mest krevende periodene i vår nyere industrihistorie og vi står sammen for en lovende vei videre. For vi vil komme igjennom denne krisen også. Vi er godt rustet til også å komme godt ut av krisen til slutt selv om det krever hardt arbeid.

Vi går nå inn i en tid der særlig industriarbeidsplassene vil være truet. Flyindustri, bilindustri, olje og gass og maritim sektor er alle bransjer som er spådd en tøff tid som følge av COVID-19 og stort fall i oljeprisene. Noen bransjer har merket krisa for fullt og er dessverre i gang med nedbemanning, mens for andre ligger bekymringene litt fram i tid, avhengig av kommende kontrakter og prosjekter. Sammen jobber vi inn mot staten for å begrense skadene mest mulig, men også for å legge til rette for positiv utvikling gjennom kompetanseheving og utviklingsprosjekter i en tid der produksjonsaktiviteten vil være lavere enn vanlig.

Hele virkemiddelapparatet er involvert og samarbeider tett med industrilederne, partene i arbeidslivet og staten for å finne løsninger som kan sette norsk industri i enda bedre stand til å møte det grønne skiftet og fremtidens marked. Vi har kompetansen, vi har bedriftskulturen og vi har en struktur for samarbeid og utvikling av ny kompetanse som skal dekke industriens fremtidige behov. Kongsbergs initiativ til en industripilot for omstilling til morgendagens industriløsninger har møtt stor interesse fra hele landet, og dialogen med statlige myndigheter for realisering er god. Som ordfører er jeg utålmodig etter å komme i gang siden mange arbeidstakere er på vei ut i permitteringer og oppsigelser.

Det er summen av alt dette, kompetansen blant innbyggerne, styrken i bedriftene samt det gode samspillet mellom kommunen og næringslivet. Det er rett og slett energien vi skaper i fellesskap som NHO har oppsummert og som har gitt oss en solid sjetteplass blant alle Norges kommuner og sølvplassen i Viken. Summen av dette gjør meg som ordfører stolt og optimistisk på at vi sammen skal klare å komme oss gjennom den krevende tiden vi befinner oss i nå.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.