Om drittsekker og dumskap

MØKK: En ting er å ikke plukke opp ett problem, enda en ting er å plukke opp- putte i pose - for så å kaste begge problemene i gata. Bildet er fra Raumyr i Kongsberg.

MØKK: En ting er å ikke plukke opp ett problem, enda en ting er å plukke opp- putte i pose - for så å kaste begge problemene i gata. Bildet er fra Raumyr i Kongsberg. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Før anskaffelse av hund, bør man ha gått gjennom en del småting. Selv om det stinker.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Røyting, sikling, lukt, bjeffing, mating, klynking, gnaging og turgåing bør være momenter som vurderes.

Har du hund i urbane strøk, bør du også vurdere i hvilken grad du er villig til å plukke bæsj - og ikke minst anbringe svineriet til et sted der det forhåpentligvis gjør mer nytte enn skade.

Komikeren Jerry Seinfeld har stilt det retoriske spørsmålet: Dersom utenomjordiske ser ned på oss, og noterer seg to raser: Dem som blir dratt etter i et tau av de firbente – og dem som dras etter og i tillegg plukker opp avføringen deres… Hvem tror de da at representerer herskerne på planeten?

Det syns jeg at er en morsom betraktning.

Jeg ble nylig gjort oppmerksom på at det finnes enda en kategori tobente: Dem som faktisk plukker opp driten – i en plastpose – for så å sette det fra seg i umiddelbar nærhet. Noen har kanskje prøvd. De har lagt driten i nærheten av søplebøtta. Men det holder jo ikke til mål.

Her skapes med vitende vilje to miljøproblemer i en og samme pakke. Ett i hver kildesorteringskategori. Det er på dette punktet jeg forsøker å rettferdiggjøre bruken av ordet dumskap i overskriften.

Vi har med drittsekker å gjøre - i bokstavelig og overført betydning.

Til info: Møkk er organisk, og skal i henhold til Kongsberg kommunes regler deponeres i dertil egnet beholder. Plast er det andre, det skal resirkuleres i dertil egnet pose.

Lp har dokumentasjon på at bæsjeposehensetting er et vanlig fenomen i Kongsberg by. Posene settes igjen langs skiløyper på fjellet, på gjerdestolper og langs veikanten.

Ikke misforstå. Jeg er ikke i mot hunder. Jeg innser at de til og med kan være nyttige. Har du en narkohund, kan du finne narko, har du en trøffelhund har du bedre odds når du er ute og trøfler, vakthunder kan vokte og har du en jakthund kan du få jakthjelp. For ikke å snakke om redningshunder. Hunder som redder liv! Bra!

Men spør du meg hvorfor man på død og liv skal klemme et dyr inne i en byleilighet, og programmere livet sitt etter dyrets fordøyelsesmønster, kan det hende at jeg svarer mer nyansert.

Og -  ber du meg plukke opp en klædd med varm, deigete og illeluktende avføring fra et dyr som skamløst klemmer svineriet ut i det offentlige rom. Ja, da bør du spørre noen andre. Mitt svar vil være nei.

Og akkurat det er én av grunnene til at jeg ikke eier hund.

Les også: Elisabeth (7) tråkket i hundebæsj - skrev leserbrev til avisa

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.