Friluftsliv eller bare jobb?

Naturfotograf: Kongsbergmann Torgeir Beck Lande har tilbrakt mye tid utendørs med mange slags dyr. Her sammen med pingviner.

Naturfotograf: Kongsbergmann Torgeir Beck Lande har tilbrakt mye tid utendørs med mange slags dyr. Her sammen med pingviner.

Artikkelen er over 4 år gammel

Mye har endret seg siden kongsbergmannen Torgeir Beck Lande startet som naturfotograf på 80-tallet.

DEL

Tirsdag kommer han til Lågdalsmuseet for å holde foredrag. Her skal han blant annet fortelle om hvordan den store NRK-serien «Norske naturperler» ble laget.

Beck Lande jobber fulltid med naturfilm sammen med naturfotograf Arne Nævra. Sammen og hver for seg har de laget en rekke naturprogrammer for NRK.

Ville dyr, stemninger og naturfenomener er det de jakter på. Kravene til naturserier har endret seg radikalt i løpet av de årene Beck Lande har holdt på.

– Før kunne jeg bare pakke sekken og ta med meg kameraet ut i skogen på en solskinnsdag. I dag reiser vi aldri ut uten en nøye planlagt produksjonsplan, sier Beck Lande.

Mens folk før ble overbegeistret over å se en elg i bevegelse på TV skal det ganske mye mer til for å begeistre TV-titterne.

Flere hundre kilo med utstyr må til når makkerne drar ut i naturen for å filme.

Neste prosjekt, som sannsynligvis blir å se på skjermen til høsten, handler om Holleia. To halvtimes programmer på «Ut i naturen» er viet området i Buskerud, mellom Krøderen og Tyrifjorden.

Til foredraget på Lågdalsmuseet tar Beck Lande med seg smakebiter fra egne programmer. Han tar også med seg noen eksempler på gammelt og nytt utstyr som har vært viktig i produksjonene. Dessuten spør han seg om det fortsatt finnes snev av friluftsliv og hobby igjen i jobben som naturfilmprodusent.

Artikkeltags